Ośrodki regionalne TVP

Forum ogólnopolskich anten TVP.
SebMat
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 lip 2020, 10:29
x 3
x 5

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SebMat »

SNOL pisze: 28 paź 2020, 22:55 Wcale mnie nie śmieszą takie incydenty.

Nie wiem jak w innych otv, ale we Wrocławiu protesty są rzetelnie relacjonowane dzień po dniu - łączenia na żywo, racje jednej i drugiej strony, itp.
Raz pokazywali przebieg z Białegostoku, tyle że na antenie TVP Info.
Kacper.m
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 09 lis 2016, 17:05
x 5

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kacper.m »

Absolutnie nikt nie będzie oceniał tego po tym jak ośrodki regionalne produkują swoje małe okienka oglądane przez bardzo niewielu młodych widzów, ale bardziej przez pryzmat wiadomości.
Awatar użytkownika
pulkownik
VIP Mod
Posty: 12763
Rejestracja: 06 mar 2008, 20:39
x 1209
x 4298

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pulkownik »

Opolski ośrodek zawiesił współpracę z trzema instytucjami kultury po tym, jak te poparły strajk kobiet - https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/t ... jku-kobiet
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3766
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 160
x 192
Kontakt:

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SNOL »

Wiem, że różnie można traktować zapowiedzi polityków, ale jednak coś jest na rzeczy, bo padają pierwsze daty:
Podział Mazowsza może nastąpić w połowie przyszłego roku. Trwają ostatnie przygotowania do wniesienia tego projektu do Sejmu - powiedział w piątek wiceszef klubu PiS Marek Suski. Dodał, że nową siedzibą województwa mazowieckiego będzie Radom.

(...) Projekt zakłada wyodrębnienie stolicy i jej przyległości z województwa mazowieckiego (...). Dopytany z kolei, gdzie będzie się znajdować siedziba województwa mazowieckiego, odparł, że "w największym mieście na Mazowszu, czyli w Radomiu". "Przynajmniej póki co taka jest decyzja" - stwierdził Suski.
źródło: Bankier.pl

Ze względu na fakt, że w TVP3 od wielu lat liczba województw oznacza liczbę otv, można zacząć zadawać pytania o powstanie TVP3 Radom. Nazwę TVP3 Mazowsze raczej odrzucam, bo TVP odeszłaby od tradycji nazywania regionalnych kanałów od nazw stolic województw. Pamiętam, że niedawno ruszył magazyn „Prosto z Radomia”, w którym wykorzystywane jest nowe radomskie studio. Więc może coś jest na rzeczy.

TVP3 Warszawa mogłaby pozostać przy sprawach dotyczących tylko stolicy, mielibyśmy tu - przynajmniej częściowy - powrót koncepcji TVN Warszawa, która raczej zajmowała się wyłącznie warszawskimi tematami. Wiem, że to na razie daleko idące dywagacje, ale „Telewizyjny kurier warszawski” mógłby spokojnie pozostać w TVP3 W-wa, a „Kurier mazowiecki” - naturalnie wylądować o 18.30 w mazowieckiej TVP3. Po utworzeniu lotniska to byłby kolejny skok cywilizacyjny dla „Sosnowca wschodu”. :evil:

Przy okazji przypomniały mi się informacje o wyodrębnieniu województwa środkowopomorskiego:
Przedsiębiorcy z Koszalina i regionu mówią władzy: „sprawdzam!”. Pytają o plany administracyjne i obietnice stworzenia województwa środkowopomorskiego. Wysłali w tej sprawie list do premiera Mateusza Morawieckiego (...).

11 lat temu na lutowym kongresie w Krakowie PiS postulowało wzmocnienie samorządów i utworzenie dwóch nowych województw: środkowopomorskiego i warszawskiego. W maju 2012 roku Jarosław Kaczyński w Koszalinie opowiedział się za utworzeniem województwa środkowopomorskiego z dwiema stolicami - W Koszalinie i Słupsku. Sprawa miała zostać podniesiona, gdy PiS dojdzie do władzy.
źródło: gk24.pl

Tutaj szykuje się więcej zamieszania, bo powstałoby ono z kawałków aż trzech województw. A zatem zmiany dosięgłyby i TVP3 Szczecin, i TVP3 Gdańsk, i TVP3 Poznań. Z tego co pamiętam, kilka lat temu koszalińska redakcja chwaliła się, że w razie awarii w stolicy zachodniopomorskiego (jak pamiętna awaria prądu) może zapewnić kanałowi TVP3 Szczecin ciągłość emisji.

Swoją drogą: ta terenowa redakcja ceni sobie autonomiczność jako TVP3 Koszalin, podobnie jak TVP3 Zielona Góra. Nie wiem jak z TVP3 Toruń, gdzie znajduje się odrębne studio TVP3 Bydgoszcz.

W przypadku otv popieram rozdrabnianie. Wiem, że zaraz pojawią się głosy, że to niepotrzebne dublowanie ekip, wydawanie kasy, ale uważam, że ostatecznie widz na tym zyska. Bo będzie miał zapewnione więcej informacji ze swojej okolicy. W przypadku TVP3 Warszawa nie będą potrzebne wielkie zmiany - można przecież przenieść serwis informacyjny i tak już przygotowywany przez redakcje terenowe i tylko nadzorowany ze stolicy, a niektóre magazyny tworzyć we współpracy z nową TVP3 Radom i nadawać na obu antenach.

Większe zmiany odczują widzowie ew. TVP3 Koszalin, bo nareszcie znikną relacje dotyczące samego Szczecina, który jest hen hen daleko, a pojawi się ich więcej z Kołobrzegu, ze Słupska, Sławna. Realnie zwiększy się czas antenowy poświęcony ich sprawom. A magazyny typowo „morskie” będą mogły być wciąż realizowane we współpracy ze Szczecinem, a nawet Gdańskiem.

A może tematu w ogóle nie będzie i nowe województwa dostaną tylko okienka w i tak już maksymalnie przymkniętych okienkach lokalnych? Zapewne wszystko zależeć będzie od kasy.
Tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad 13 lat.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 18086
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 654
x 3396

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Suchar start.

... Łączymy się zdalnie z senatorem @Polandem, który wkrótce naniesie odpowiednie poprawki na Twoje propozycje...

To nie Marszałek Grodzki, tu procedury legislacyjne odbywają się migiem.

Administratorzy stron ośrodków regionalnych na Facebooku również czekają.

Koniec suchara.
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3766
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 160
x 192
Kontakt:

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SNOL »

Otworzyłem puszkę.

Może ostrzegę kolegów adminów z otv... :rolleyes:
Tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad 13 lat.
morus1000
Poster
Posty: 1601
Rejestracja: 05 cze 2006, 16:44
x 16
x 41

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: morus1000 »

@@SNOL TVP3 Bydgoszcz to i tak w większości TVP3 Toruń. Ich studio w Toruniu to klitka wiec nie jest wykorzystywane. Jedynie służy do łączeń, rozmów polityków i reporterów dla dzienników ogólnopolskich i "Zbliżeń" z Torunia. Kiedyś zrobili pełne wydanie "Zbliżeń" z Torunia z okazji otwarcia tego studia. Tak to wszystko z Bydgoszczy idzie ze studia/newsroomu "Zbliżeń" które widać na kompilacjach ktore daje @Poland .
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3766
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 160
x 192
Kontakt:

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SNOL »

Od lat uważam, że każde większe miasto powinno mieć przynajmniej w części taką infrastrukturę jak właśnie Toruń, Zielona, Koszalin. Chodziło mi o to, żeby taki prezydent Legnicy nie musiał jechać do stolicy regionu na głupią 12-minutową rozmowę. Ba, żeby taki gość z Bogatyni (ok. 200 km) nie musiał jechać. Teraz ta kwestia w naturalny sposób się wyjaśniła, bo łączymy się ze wszystkimi gdziekolwiek się komu zachce - dzięki komputerom, sprzętom mobilnym. I zyskuje widz, bo tematycznie nie ograniczamy się do ludzi, którzy mogą / którym opłaca się przyjechać do Wrocławia.

Ale sytuacja z małymi studiami z wymienialnym tłem (np. green-boksem) w dwóch, trzech lokalizacjach poza stolicą regionu jest według mnie idealnym rozwiązaniem. Przede wszystkim dla korespondentów i gości z większych terytorialnie województw.
Tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad 13 lat.
morus1000
Poster
Posty: 1601
Rejestracja: 05 cze 2006, 16:44
x 16
x 41

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: morus1000 »

TVP3 Bydgoszcz współpracuje z telewizjami lokalnymi z Włocławka(TV Kujawy) i Grudziądza (TVSM). Wymieniają się materiałami i zdjęciami.
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3766
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 160
x 192
Kontakt:

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SNOL »

I tak to powinno wyglądać. Brawo!
Tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad 13 lat.
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 15297
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
x 25
x 301
Kontakt:

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

Karol pisze: 24 lis 2020, 21:27 Suchar start.

... Łączymy się zdalnie z senatorem @Polandem, który wkrótce naniesie odpowiednie poprawki na Twoje propozycje...

To nie Marszałek Grodzki, tu procedury legislacyjne odbywają się migiem.

Administratorzy stron ośrodków regionalnych na Facebooku również czekają.

Koniec suchara.
Uderz w stół a nożyce się odezwą. Moim zdaniem taki Koszalin z uwagi chociażby na posiadanie swojej publicznej rozgłośni radiowej powinien dostać jakąś autonomię w rodzaju chociażby Kielc przed 2005 rokiem które to nadawały "Kronikę Świętokrzyską" jako serwis informacyjny w dni powszednie a potem codziennie nakładając się na czas emisji Kroniki z Krakowa w wydaniu głównym i wieczornym. Na podstawie tego mogłaby być budowana własna antena. To samo z Mazowszem zwłaszcza że tam mamy już TKM które należy tylko nieco rozbudować.
Poland - Aktywnie najlepszy!
Spooky
VIP Expert
Posty: 929
Rejestracja: 03 paź 2007, 15:34
Lokalizacja: Szczecin
x 3
x 7

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Spooky »

SNOL pisze: 24 lis 2020, 21:16 Z tego co pamiętam, kilka lat temu koszalińska redakcja chwaliła się, że w razie awarii w stolicy zachodniopomorskiego (jak pamiętna awaria prądu) może zapewnić kanałowi TVP3 Szczecin ciągłość emisji.
I tak i nie. Problem w tym, że sygnał z Koszalina musiałby powędrować do Warszawy, a przekaźnikiem między tymi miastami jest Szczecin. Mogli by zapewnić emisję jedynie satelitą, ale jej nie mają :-)
Obecnie OTV Szczecin w przypadku dużego blackoutu ma wyodrębnioną linię zasilania i można bez problemu realizować pełne pasmo.
A z takich ciekawszych rzeczy to mogę napisać, że Kraków jest backupem dla wszystkich anten TVP. Pracuje tam około 20 serwerów emisyjnych oraz odpowiednia infrastruktura sieciowa zbudowana w połączenie z Emitelem, aby zapewnić ciągłość emisji w przypadku awarii w Warszawie.
mrc5
Obserwator
Posty: 504
Rejestracja: 26 mar 2008, 12:46
Lokalizacja: Warszawa
x 2
x 5

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mrc5 »

Pytanie, czy w Krakowie mają też backup materiałów emisyjnych - w przeciwnym wypadku najwyżej mogą postawić awaryjną wersję TVP Info ze studia Kroniki, a na reszcie kanałów emitować jakiś ubogi content niezgodny z ramówką - wtedy te 20 serwerów emisyjnych nie ma sensu.
No i pytanie, czy jest w Krakowie ekipa dyżurująca gotowa do przejęcia sterów - o ile jeszcze można sobie wyobrazić, że te serwery mają pełny, automatyczny backup materiałów emisyjnych, to ciężko sobie wyobrazić, że mają także automatycznie zestawiony na przykład sygnał światłowodowy/satelitarny z jakiegoś wydarzenia sportowego (chyba najbardziej spektakularnym scenariuszem awarii w czasach pokoju jest padnięcie emisji w Warszawie w czasie meczu piłkarskiej reprezentacji na jakiś mistrzostwach).
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3766
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 160
x 192
Kontakt:

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SNOL »

@Spooky, a czy w Szczecinie są jakiekolwiek rozważania na temat powstania nowego województwa, autonomii TVP3 Koszalin i przekazania jej pieczy nad częścią regionu, czy na razie to science-fiction?
Tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad 13 lat.
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 15297
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
x 25
x 301
Kontakt:

Ośrodki regionalne TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

mrc5 pisze: 26 lis 2020, 22:47 Pytanie, czy w Krakowie mają też backup materiałów emisyjnych - w przeciwnym wypadku najwyżej mogą postawić awaryjną wersję TVP Info ze studia Kroniki, a na reszcie kanałów emitować jakiś ubogi content niezgodny z ramówką - wtedy te 20 serwerów emisyjnych nie ma sensu.
No i pytanie, czy jest w Krakowie ekipa dyżurująca gotowa do przejęcia sterów - o ile jeszcze można sobie wyobrazić, że te serwery mają pełny, automatyczny backup materiałów emisyjnych, to ciężko sobie wyobrazić, że mają także automatycznie zestawiony na przykład sygnał światłowodowy/satelitarny z jakiegoś wydarzenia sportowego (chyba najbardziej spektakularnym scenariuszem awarii w czasach pokoju jest padnięcie emisji w Warszawie w czasie meczu piłkarskiej reprezentacji na jakiś mistrzostwach).
Nie wiem czy to prawda ale słyszałem że Kraków to chyba jedyny ośrodek ze zdolnością wejścia na satelitę co zresztą już dawno powinno być dokonane.
Poland - Aktywnie najlepszy!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Główne anteny TVP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości