michal pisze:Podobno w TeDe pracowała kiedyś Magda Mołek.
Chyba nie... Wiem, że na pewno prowadziła "Fakty" na ówczesnej Piątce (później TVP3 Wrocław). EDIT: Jak podaje WIKIPEDIA (:D więc nie można wierzyć temu w 100%) była reporterką w TVL, a po przeprowadzce do W-wia w TeDe.
Co do paska informacyjnego, to pojawia się on tylko w okresie zimowym i informuje o warunkach jazdy na nartach w dolnośląskich górach.
W ofercie kanału znajdują się m.in. takie programy jak: "
Informacje" (za czasów świetności TeDe i nadawania z najwyższego na Dolnym Śląsku wrocławskiego wieżowca Poltegor "iTD" - rozwinięcie to "Informacje Telewizji Dolnośląskiej", obecnie o 17.30, powt. rano przed 7.00), newsy sportowe "
Sportgame", magazyn "
Sportgame+", od niedawna prognoza - "
Pogoda", "
Z archiwum TeDe", "
Informator dolnośląski", "
Czas dla Wrocławia", "
Temat dnia" (ostatnie trzy mają po ok. 10 lat!), "
Bez komentarza" (w ostatnie wakacje w jednej z relacji nie zauważyli, że jednak komentarz był - "kamerzysta" [cudzysłów celowo] powiedział podczas jednego z widoczków "Ty, kur*a, co to jest to makro?"

), sonda uliczna "
Komentarze opinie wydarzenia" i magazyn koszykarski "
Basketzone". W wiosennej ofercie kanału z 2008 r. pojawił się nowy program, który powstawał we współpracy z centrum handlowym Pasaż Grunwaldzki - "
Pasaż mody i stylu" (w tym samym czasie TVP Wrocław emitowała "Arkady mody" powstający we wsp. z Arkadami Wrocławskimi

). W jesiennej ramówce programu już nie było.
Podczas otrzymania nowej koncesji w 2005 r. przez kilka miesięcy na ekranie w miejscu logotypu TeDe widniał napis "ODRA TEST", później samo "ODRA", a do dziś widzimy "ODRA - Wrocław Opole Świdnica".
Obecnie wokół TeDe (sami zobaczcie, jednak przyzwyczajenie robi swoje - w dzieciństwie bawiłem się samochodzikami, a w tle leciały "iTD") pojawia się mnóstwo kontrowersji. Osobom bardzo zainteresowanym tematem polecam forum Gazeta.pl, na którym wyciągane są grzechy i grzeszki poszczególnych dyrektorów i pracowników telewizji, na światło dziennie wychodzą bardzo dziwne sprawy i na którym mają szansę spotkać się niedawni, obecni pracownicy i założyciele TeDe. Dwa ogromne wątki dot. m.in. żuli i słupów. Nie wiecie, co to jest? Polecam! Ale przede wszystkim osobom naprawdę zainteresowanym tematem:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=90099127 i
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=90164238
Wrocławianie na pewno nigdy nie zapomną temu programowi wspaniałej pomocy podczas przerażającej Powodzi Tysiąclecia w 1997 roku. Wtedy byliśmy świadkami zrywu tej telewizji. Mogę bez wahania powiedzieć:
wtedy to była najprawdziwsza telewizja regionalna na świecie! W tych dniach pomoc tej telewizji była nieoceniona i bezcenna. Potwierdzać to może chociażby fakt, że w biurze TeDe we wspomnianym już Poltegorze ruszył wrocławski sztab kryzysowy z władzami (m.in. Bogdan Zdrojewski, wtedy prezydent Wrocławia, dziś Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego) na czele. Emisja programu szła 24 godziny na dobę, na ekranie non stop widniał numer telefonu, pod który można było dzwonić, aby poinformować o kolejnych zalaniach i falach oraz poprosić sztab o pomoc. Jedną z prowadzących była wtedy młodziutka Monika Jagielska (dziś Jagielska-Mikłos, "Fakty" TVP W-w). Wykonała ona ogromną robotę. Była to praca porównywalna do obecnych prowadzących na kanałach informacyjnych podczas ważnych wydarzeń. Jestem pewny, że gdyby dostała propozycję od TVP Info, poradziłaby sobie w roli prezentera. Doświadczenie w tym zakresie już ma. Zobaczcie koniecznie:
http://www.youtube.com/watch?v=XkhTuToYvls&fmt=18
Jeżeli tylko chcecie dowiedzieć się czegoś o starej TeDe i obecnej Odrze, piszcie, być może będę umiał odpowiedzieć na Wasze pytania.
PS A ja rozpisałem się JAK ZWYKLE