Pawop pisze: ↑23 cze 2022, 9:00
vlv pisze:Ogólnie z tego, co się orientuję, licencje są mega skomplikowane i czasami nawet rodzime filmy są dostępne poza Polską, a u nas nie.
Tym, że są napisy to nie ma się co sugerować. Napisy są robione ale trafiają do regionów, które na chwilę obecną mają prawa do emisji danego tytułu.
W wiekszosci przypadków nie jest to skomplikowane. Z reguły jest tak, że Firma X ma prawa, ale ma podpisaną umowę z innym podmiotem i trzeba czekać na wygaśnięcie tej umowy. Ewentualnie ktoś wykupił licencje na jakieś tytuły i trzeba czekać aż one wygasną.
Oj, tak łatwo też nie jest - zasadniczo jest tak, im większe są podmioty stanowiące obie strony takiej umowy, tym dana umowa potrafi mieć dodatkowe czynniki komplikujące sytuację (tzw. kruczki prawne).
Pawop pisze: ↑23 cze 2022, 9:00
lukis90el pisze:Część (tytuły, których dystrybucją teoretycznie zajmuje się Disney i o nich słyszałem) to mógłbym podać:
filmy kinowe od części działalności, która przed przejęciem była FOX-em (tzw. pierwszy rzut) - obecnie Canal+, ponoć do 2023
Że co? C+ ma prawa do pierwszego okna 20th Century Studios (dawniej 20th Century Fox) i zmiana właściciela nie miała na tę umowę wpływu
I paradoksalnie to miałem na myśli - użyłem skrótu myślowego, nie każdy musi rozumieć zagadnienia prawno-finansowe.
Poniekąd super, że seriale Marvel/Netlix tak szybko się pojawią na Disney+. Poniekąd dziwne jest zniknięcie
Tacy jesteśmy, bo za dystrybucję odpowiedzialny jest 20th Century Studios - chociaż z drugiej strony może się pojawić za jakiś czas na SkyShowtime (serial w USA jest emitowany przez NBC), pomimo tego, że jest na Amazon Prime Video (z którego też może zniknąć).
@KingOfSouthDWR - nie wiadomo, czy byłoby lepiej. Są doniesienia o blokowaniu kont poprzez VPN-y (najczęściej konta z USA czy z Turcji).