[TVP2] Panorama
[TVP2] Panorama
TRAGEDIA.
Widziałem w porannym wydaniu na ekranie w studiu próby kamerowe, widać było podczas nich stare belki, aż sobie przez chwilę pomyślałem czy akurat one nie zostały podmienione, ale może to było tylko na potrzeby prób. Okazuje się, że się jednak nie pomyliłem XDD
Jedynie studio się trochę broni, tylko ten wielki glob... a o czołówce się nawet nie wypowiadam.
Jeśli ktoś jeszcze nie widział:
Widziałem w porannym wydaniu na ekranie w studiu próby kamerowe, widać było podczas nich stare belki, aż sobie przez chwilę pomyślałem czy akurat one nie zostały podmienione, ale może to było tylko na potrzeby prób. Okazuje się, że się jednak nie pomyliłem XDD
Jedynie studio się trochę broni, tylko ten wielki glob... a o czołówce się nawet nie wypowiadam.
Jeśli ktoś jeszcze nie widział:
Ostatnio zmieniony 20 lis 2023, 18:52 przez Kostka, łącznie zmieniany 2 razy.
[TVP2] Panorama
Serio, gdyby nie loty kamerowe i nieco odświeżone tło to wygląda to jakby dalej było prowadzone ze studia "Wiadomości". Zero dynamizmu, całość na siedząco, totalnie nie wykorzystany potencjał.
[TVP2] Panorama
Samo studio jest ciekawe, na pewno nie tak nudne jak to Wiadomosci. I wydaje się większe od studia A a wiemy że nie jest. Stół mi się nie podoba. Myślę że jak na wielkość tego pomieszczenia to zrobiono 100%
- Kamil
- VIP Expert
- x 354
- x 630
- Kontakt:
[TVP2] Panorama
A co jeśli tak ma być? Skoro tylko jakaś garstka napaleńców z forum chce, aby wszystko się ruszało, kręciło, świeciło, zmieniało, a tradycyjni widzowie programów informacyjnych są konserwatywni jak kościół katolicki? Spójrzmy np. na Tagesschau z ARD. Ten program niby się zmienia, ale praktycznie jest taki sam. Odświeżają, zmieniają, ale od razu wiesz, co oglądasz. Może poszli tym tropem, albo nie było kasy i nie rozpisano przetargu na nowe oprawy graficzne

[TVP2] Panorama
Najlepszy był podniecony Krzykowski "najważniejsze medialne wydarzenie jesieni", komedia 

[TVP2] Panorama
Ja sam uważam, że dla serwisów informacyjnych TVP wystarczy jedno studio, ale skoro już wydano pieniądze i to zapewne nie małe na modernizację własnego studia to aż prosi się aby też bardziej wykorzystać jego potencjał. Oczywiście nie przechodźmy znowu ze skrajności w skrajność, ale początek na stojąco czy przy zapowiedzi niektórych materiałów mógłby się pojawić.Kamil pisze: ↑20 lis 2023, 19:52A co jeśli tak ma być? Skoro tylko jakaś garstka napaleńców z forum chce, aby wszystko się ruszało, kręciło, świeciło, zmieniało, a tradycyjni widzowie programów informacyjnych są konserwatywni jak kościół katolicki? Spójrzmy np. na Tagesschau z ARD. Ten program niby się zmienia, ale praktycznie jest taki sam. Odświeżają, zmieniają, ale od razu wiesz, co oglądasz. Może poszli tym tropem, albo nie było kasy i nie rozpisano przetargu na nowe oprawy graficzne![]()
![]()
[TVP2] Panorama
Polski widz jest tak konserwatywny, że TVP, wróć, polska telewizja pompuje w niego wirtualne okna, wirtualne globy, łączenia i wykresy, a prognozę pogody rozprasza opadającymi liśćmi i ruszającymi się krzakami.
Nic w tej aranżacji nie uzasadnia takiej technologii pracującej pod spodem (te widoczne przez 10 sekund wirtualne okna?), ale przynajmniej jest lepiej, niż w TVP Info i Wiadomościach. Ekrany opakowano w nawet przyjemną scenografię. Niemniej czekam na nowe władze i powiew świeżości tam, gdzie jest naprawdę niezbędny.
Nic w tej aranżacji nie uzasadnia takiej technologii pracującej pod spodem (te widoczne przez 10 sekund wirtualne okna?), ale przynajmniej jest lepiej, niż w TVP Info i Wiadomościach. Ekrany opakowano w nawet przyjemną scenografię. Niemniej czekam na nowe władze i powiew świeżości tam, gdzie jest naprawdę niezbędny.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2023, 22:56 przez Ama18, łącznie zmieniany 1 raz.
[TVP2] Panorama
Od dziś poranne skróty "Panoramy" w PNŚ również z nowego studia.
- Danusia Holecka
- Użytkownik
- x 28
- x 16
[TVP2] Panorama
Studio super. Muzyka, super że zostawili starą ale intro wygląda jak jakaś wydziwiona wersja czołówki z 2010.
ten awatar to na jaja jak coś
[TVP2] Panorama
Bardzo ładnie wyglądają poranne wydania.
Świetnie że pozostawiono muzykę Lorenca, niemniej wolałbym by pozbyto się tych dodanych w 2010 dźwięków.
Nie można wg mnie tłumaczyć tej potwornej oprawy ani przyzwyczajeniami (co wypunktował @Ama18 ) ani jakimiś teoriami o braku przetargu czy oszczędnościami bo to są NOWE czołówki. Po prostu od podstaw zrobiono kopię tego co było. Problem w tym że już w 2010 roku ta oprawa była beznadziejna.
Belki powinny zostać bo są estetyczne, trzeba tylko zmienić napis na nowy i tyle.
Świetnie że pozostawiono muzykę Lorenca, niemniej wolałbym by pozbyto się tych dodanych w 2010 dźwięków.
Nie można wg mnie tłumaczyć tej potwornej oprawy ani przyzwyczajeniami (co wypunktował @Ama18 ) ani jakimiś teoriami o braku przetargu czy oszczędnościami bo to są NOWE czołówki. Po prostu od podstaw zrobiono kopię tego co było. Problem w tym że już w 2010 roku ta oprawa była beznadziejna.
Belki powinny zostać bo są estetyczne, trzeba tylko zmienić napis na nowy i tyle.
[TVP2] Panorama
Muzyka Lorenca o której mówisz została użyta w zmodyfikowanej wersji już w 2009 roku - kiedy "Panorama" zmieniła swoją porę emisji z 18:30 na 22:45. Nie mniej jednak, też osobiście wolę tę pierwotną, "żywszą" wersję motywu z 2005.
Jak już coś zmienić w belkach, to głównie użyty w nich krój czcionki na znacznie lepszy. I logo, ewentualnie nawet można logo się pozbyć.
Ja mam jakieś przeczucie, że za tymi wszystkimi zrobionymi całkowicie od nowa (bo w końcu tak było, identyczne animacje, ten sam koncept) czołówkami stoi ta sama osoba, która stworzyła w 2010 i 2011 ich oryginały... O ile Siemiątkowski dalej pracuje w TVP czy tam dla TVP.
Jak już coś zmienić w belkach, to głównie użyty w nich krój czcionki na znacznie lepszy. I logo, ewentualnie nawet można logo się pozbyć.
Ja mam jakieś przeczucie, że za tymi wszystkimi zrobionymi całkowicie od nowa (bo w końcu tak było, identyczne animacje, ten sam koncept) czołówkami stoi ta sama osoba, która stworzyła w 2010 i 2011 ich oryginały... O ile Siemiątkowski dalej pracuje w TVP czy tam dla TVP.
[TVP2] Panorama
Gdyby ten „konserwatywny” widz nie został poinformowany o zmianie, to bardzo możliwe, że by jej nawet nie zauważył
Cóż, opakowania programów newsowych to coraz bardziej kręcenie się wokół własnego ogona. Ale zgoda, że lepiej niż w „Wiadomościach”.

Cóż, opakowania programów newsowych to coraz bardziej kręcenie się wokół własnego ogona. Ale zgoda, że lepiej niż w „Wiadomościach”.
[TVP2] Panorama
Do belek można byłoby dodać akcent pomarańczowy, ładnie by to wyglądało.
Co do muzyki, ja już bym odszedł od Lorenca i utworzył nową ścieżkę dźwiękowa, żałuję, że nie przyjęła się muzyka ze zmiany audiowizualnej z 2008 roku.
Co do muzyki, ja już bym odszedł od Lorenca i utworzył nową ścieżkę dźwiękowa, żałuję, że nie przyjęła się muzyka ze zmiany audiowizualnej z 2008 roku.
[TVP2] Panorama
Nie macie tego wrażenia, że lepszym pomysłem było odświeżenie intra z lat 2005-2006? Przynajmniej ta kula by pasowała w takim wypadku.
Jeżeli chodzi o odświeżenie oprawy to po prostu dramat, mam wrażenie że studio miało być robione i no tyle. Oprawę po prostu odświeżono pod studio. Mam takie wrażenie, że w TVP nie ma osób, które miałby jakikolwiek pomysł na estetykę programu. No chyba że chcieli po znajomości dać premie Siemiątkowskiemu to wtedy spoko, fachowo odwalona robota.

Studio to jedyna pozytywna zmiana, choć mam pewne zarzuty do studia.
Stół prezenterskie w TVP nie mają elementów charakterystycznych. No w Wiadomościach to akurat jeden wielki stół z podestem, ale tutaj? Szkoda, że nie pokuszono się o wprowadzenie elementu rozsuwających się ekranów, no ale cóż na papierze wszystko fajnie, ale w rzeczywistości klapa. Studio wydaję się o wiele większe i może to zaleta Wirtualnego Okna, które TVP tak mocno pakuje do swoich programów. Jednak zwolennikiem tego rozwiązania wcale nie jestem. Wgl pakowanie AR wszędzie gdzie się da jest już mocnym przegięciem. To tak jak dziecko znalazło zabawkę i jak najwięcej z niej chce wycisnąć, a tu walniemy glob jako logo Panoramy i jest git.
Kolejną sprawa jest zasadność takiego studia dla dwóch programów, które ma łącznie 4 programy na żywo? Trochę mija się z celem.
Zawartość i cała reszta to w przypadku TVP temat do zerowego komentowania, bo ile można pisać to samo?
Jeżeli chodzi o odświeżenie oprawy to po prostu dramat, mam wrażenie że studio miało być robione i no tyle. Oprawę po prostu odświeżono pod studio. Mam takie wrażenie, że w TVP nie ma osób, które miałby jakikolwiek pomysł na estetykę programu. No chyba że chcieli po znajomości dać premie Siemiątkowskiemu to wtedy spoko, fachowo odwalona robota.

Studio to jedyna pozytywna zmiana, choć mam pewne zarzuty do studia.
Stół prezenterskie w TVP nie mają elementów charakterystycznych. No w Wiadomościach to akurat jeden wielki stół z podestem, ale tutaj? Szkoda, że nie pokuszono się o wprowadzenie elementu rozsuwających się ekranów, no ale cóż na papierze wszystko fajnie, ale w rzeczywistości klapa. Studio wydaję się o wiele większe i może to zaleta Wirtualnego Okna, które TVP tak mocno pakuje do swoich programów. Jednak zwolennikiem tego rozwiązania wcale nie jestem. Wgl pakowanie AR wszędzie gdzie się da jest już mocnym przegięciem. To tak jak dziecko znalazło zabawkę i jak najwięcej z niej chce wycisnąć, a tu walniemy glob jako logo Panoramy i jest git.
Kolejną sprawa jest zasadność takiego studia dla dwóch programów, które ma łącznie 4 programy na żywo? Trochę mija się z celem.
Zawartość i cała reszta to w przypadku TVP temat do zerowego komentowania, bo ile można pisać to samo?
[ Spoiler ]