Gry komputerowe

Czyli wszystko co z nimi związane, Hardware, Software, Gry, a także nowości na rynku IT - nowych technologii.
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tomek »

Jako, że nikt tutaj nic pisze to pochwalę się, w co grałem w ostatnie miesiące, a w zasadzie co sobie powtarzałem po latach :D

Master Rallye - Wyścig Mistrzów (2001)

Gra rajdowa mojej młodości wraz z Network Q RAC Rally Championship, Rally Championship 2000 (lata 90) i Colin McRae Rally 2.0 (lata 2000).

W przeciwieństwie do wymienionych wcześniej produkcji tytuł niszowy, który nie zdobył na świecie wielkiej estymy, nawet nie wiem, czy miał normalne wydanie pudełkowe w Polsce (nigdy takiego nie widziałem). Za to myślę, że trochę osób może tą grę pamiętać z gazet.

Była ona dołączana do numeru "Komputer Świat Gry" z lipca 2003 roku:
Master Rallye Wyścig Mistrzów Komputer Świat Gry 7 2003.jpg

Oraz magazynu Play z maja 2004 roku (obydwa wydawane przez Axel Springer Polska, który jest określany w internecie jako polski wydawca gry)
Master Rallye Wyścig Mistrzów Magazyn Play 5 2004.jpg
I w takiej formie można ją znaleźć do dzisiaj na aukcjach Allegro. Można też sobie pobrać wersję z jakiegoś chomika, bo niestety firma Steel Monkeys, która zrobiła tą grę już nie istnieje, a wersji cyfrowej nie da kupić, więc w sumie na takim piractwie nikt niczego nie traci.

Od strony technicznej gra ma pewne problemy techniczne na Windows 10. Po instalacji gra nie chciała się uruchomić i prosiła dalej o płytę (mimo, że ta była w czytniku), ale ściągnąłem z internetu patch no-cd, pozwalający grać bez płyty i zaczęło działać. Problemy też u mnie występowały w menu - gra po wyborach potrafiła dłużej ładować kolejne opcje, ale wystarczy użyć "przycisku windowsa", tym samym wyjść z okna gry do pulpitu, po chwili wrócić i momentalnie zwieszenie znika. Jeśli chodzi o kwestie pada to mi gra poszła spokojnie z gamepadem od Xbox Series S. Nie działają co prawda analogi, ale do niczego w tej grze nie będą potrzebne. D-pad, przyciski z literkami i jakiś bumper do "przywracania auta" wystarczą (nie polecam prawego triggera do gazu w starych grach, to nie te czasy czułości, lepiej ustawić sobie po prostu B lub A).

Gameplay znaleziony na youtube:

Co do samej gry to moim zdaniem bardzo przyjemna i w zasadzie kierowana do żółtodziobów (poza jednym wyjątkiem, o którym na koniec mojej opinii). Można się dobrze pobawić przez kilka dni ^^ Na początku trzeba się nieco przyzwyczaić do fizyki jazdy, ale nadal jest ona odrobinę bardziej arkadowa niż w innych tego typu grach i można się z nią szybko oswoić. Nawet jak będziecie popełniać drobne błędy na trasie to nie musicie się martwić o przeciwników. Ci nie są agresywni, trasy są bardzo szerokie, zawsze jest kilka skrótów, gdzie można nieco ściąć sobie drogę, w przeciwieństwie do przeciwników, którzy zawsze wybierają standardowy tor ruchu. Wśród aut do wybory zawsze jest samochód, który osiąga najlepsze wyniki na danych trasach, ponadto po restarcie każdego "turnieju" są za każdym razem losowani przeciwnicy z niego innymi samochodami, więc jest szansa na wolniejszych konkurentów (nie będziesz się ścigać także z samochodem, który ty posiadasz). Można nawet taranować konkurentów z drogi i ich blokować. Nawet save'y w turnieju kończą się dopiero po ukończeniu wyścigu, więc zawsze możesz przerwać wyścig i rozpocząć go od początku, nie martwiąc się o punktacje. Tak ogólnie prezentuje poziom dwóch głównych trybów - "Puchary" i "Master Rallye", które odblokowują się wzajemnie, a potem późniejsze tryby.
Master Rallye tryby.jpg
Trochę ciężej prezentują się tryby "Zaproszenie" i "Wyzwanie" - w pierwszym jedziesz przeciw trzem konkretnym autom i jest jeszcze spoko, ale w drugim jedziesz przeciw jednemu mając z góry ustalony samochód. Niektóre wyścigi (które odblokowują się jeden po drugim) będą przypominać walkę malucha z ferrarri ;) Z tego, co pamiętam to Wyzwanie 8 przechodziłem z jakieś pół godziny wczytując raz za razem, aż przeciwnik gdzieś się zablokował na chwilę :D

No i dochodzimy do ostatniego wyścigu tego trybu, czyli rywalizujemy z furgonetką z lodami. Gdy podchodziłem kilkanaście lat temu do tego wyścigu myślałem, że to jakiś nieznaczący żarcik, a tutaj okazuje się, że to najtrudniejszy, przesadzony samochód w całej grze, czysty koszmar. Lodziarnia porusza się jak wariat - jedzie się z ogromną prędkością, nie robi praktyczne błędów, nagle w przeciwieństwie do poprzednich przeciwników potrafi wykorzystywać skróty na trasie, ciąć po łąkach, i co gorsza nie da się go staranować. Jest jak czołg, jeśli spróbujesz go dotknąć to na 100% ty ucierpisz. Podsumowując ten ostateczny wyścig graczy musi przejechać idealnie, szybko i mieć nadzieję, że lodziarnia zrobi choć minimum... (z podkreśleniem MINIMUM, bo tylko na tyle możesz liczyć) błędu np wjedzie do wody na dwie sekundy. Z dwie godziny przechodziłem ten etap :lol:

---

Need for Speed - Underground (2003)

Grę miałem przechodzić pierwotnie na emulatorze PS2, ale ta wersja trochę dzisiaj straszy grafiką tekstur. Przede wszystkim płyta, którą mam, potrafi przycinać obraz podczas wgrywania danych. Dodatkowo produkcja nie jest dostępna na żadnym sklepie cyfrowym, wiec wiecie... ;)
Need for Speed Underground PS2 PC.jpg
Gra w w której ścigasz w nielegalnych wyścigach i masz do pokonania 111 etapów (poza normalnymi wyścigami są drifty, drag). Za młodości uwielbiałem ten tytuł za emocje, nie tylko za dynamikę jazdy, ale też przede wszystkim soundtrack, który jest po prostu IDEALNY do takiej rozgrywki :D

Obecnie ta muzyka z gry mi już troszkę zbrzydła, więc wolałem sobie słuchać czegoś na youtube (w sumie w większości gier muzyka bardzo mnie teraz szybko nudzi ^^'). Same trasy nadal naprawdę potrafią wciągnąć, ale przez pierwsze kilka dni. Poza driftem i chyba dragami, mamy tutaj jedną dużą mapę (w tym wypadku miasto) i na niej odbywają się różne wyścigi w różnych konfiguracjach przez co widzimy często te same odcinki. Na początku jest fajnie, ale po 30 etapie masz uczucie, że już wszystko widziałeś.

Powiem tak - nie skończyłem tej gry, zatrzymałem się na około 98 etapie. Na pewnym poziomie samochody przeciwników jadą tak szybko, że nawet nitro nic tu już nie pomaga. Trzeba jechać idealnie, a czasem jeden wyścig to 5 kółek. Problem w tym, że w grze mamy motyw wyjeżdżania samochody z bocznych uliczek (po prostu respawnują z uliczek, w które nie możesz wjechać). Przy małej szybkości nie jest to irytujące, ale przy dużej właściwie pojawiają się one nagle przed maską i nie masz szans zareagować. I jest to połowa problemu, drugą jest sytuacja, w której jak już wjedziesz w te auto i wpadasz w bullet-time - mam wrażenie, że efekt dotyczy to jedynie mojego auta, a już rywali nie za bardzo. Na początku nie jest to problemem, ale gdy już wrąbiesz w przypadkowy samochód super szybką bryką uzyskaną pod koniec gry, to koziołkujesz w tym bullet-time'ie nawet dobre 20 sekund, po którym możesz już spokojnie wczytywać wyścig od początku, bo już nie dogonisz przeciwników :lol:

Na tym etapie stwierdziłem, że nie jestem masochistą i odpuszczę sobie. Nie mam już 15 lat, aby poświęcać czas na tak karkołomne wyzwania, które nic nie zmienią w moim życiu ^^' Ogólnie dobrze bawiłem się, potem trochę znudziłem się, a na końcu stwierdziłem, że nie będę zastępować nudy frustracją ;) Mimo wszystko, jak ktoś nie grał to połączenie muzyki z jazdą daje w tej grze dużo frajdy, przynajmniej przez parę dni :)

---

Quake Enhanced (2021 / 1996)

Remake pierwszego Quake'a z 1996 roku, którego dostałem cyfrowo za darmo na GOG-u, bo kiedyś kupiłem u nich oryginał (podobno taki sam prezent otrzymali posiadacze Quake'a na steamie). Ogólnie obydwie wersje są sprzedawane razem... nawet teraz w przecenie za 16 złotych.
https://www.gog.com/game/quake_the_offering

Trailer:

Jeśli ktoś grał w Quake za młodu to będzie uradowany. W zasadzie jest to ta sama gra, tylko z podbitą rozdzielczością, lepszym oświetleniem, większą liczbą kratek. Wszystko wygląda tak jak gracze zapamiętali, więc nie trzeba już sięgać po oryginalną grę, aby potem mieć pretensje do siebie, że zniszczyło sobie dobre wspomnienia ;)

Poza podstawową kampania w ramach gry są wszystkie dodatki, także ten powstały po latach w 2016 z okazji 20-lecia i nowy z 2021 roku, z okazji wydanego remake'a. Łącznie jakieś ok. 70-90 leveli do przebrnięcia :) Do tego współcześnie działający multi na serwerach Bethesdy, jak ktoś nigdy nie miał szans spróbować go za czasów świetności gry.

Quake jest grą odrobinie wymagającą, ale nie tak trudną jak to było przy niektórych etapach poprzedniej gry Id Software - Doom 2. Grę przeszedłem w miesiąc i pomijając, że czasem ginąłem nie zdarzyło mi się dłużej utknąć na jakimś levelu. W zasadzie to problem miałem tylko raz na finalnej planszy dodatku z 2016 roku (ta, która nawiązuje do planszy finałowego bossa w podstawowego Quake'a), ale to nie była kwestia umiejętności, co po prostu w pewnym momencie gracz zostaje odcięty od sekcji wcześniejszych i jak nie ma wystarczającej liczby amunicji to nie znajdzie jej już i będzie szarżować na finałowe potwory z siekierą - ta ma moc ognia względem nich jak ciupaga kupiona na zakopiańskich straganach ;)

Swoją drogą jak już wspomniałem o finalnym bossie z podstawowego Q. to zdałem sobie sprawę, że jak ktoś miał oryginalnego Quake'a w 1996 roku, a nie znał angielskiego, ani nie miał info z żadnej gazety o grach to musiał mieć niezłą zagwozdkę z jego pokonaniem. Mimo, że jest on teoretycznie najprostszym przeciwnikiem w całej grze :lol:

W sumie Quake po tym remasterze u mnie urósł. Zawsze byłem wtedy większym fanem konkurencyjnego, kolorowego Duke Nukem 3D, a pierwszy Q. to był trochę taki wstępny, bury eksperyment z poligonalną grafiką w FPS-ie. Zwłaszcza obecnie podobał mi się ten nowy, śliczny etap z ruinami sanktuarium.
---
Peggyov movrovbivuubavuv vuv!
Awatar użytkownika
KingOfSouthDWR
Obserwator
x 290
x 80
Kontakt:

Gry komputerowe

Post autor: KingOfSouthDWR »

Usługa Amazon Luna wystartowała w Polsce. Wystarczy mieć aktywne konto Prime Gaming i mozna grać w chmurze. Mozna połaczyć konto min. Ubisoft, Epic Games, GOG.com ;D

https://luna.amazon.pl/?tag=lowcygier05-21

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
[ Spoiler ]
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Sega zapowiedziała "Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii" - nową grę/spin-off z serii "Like a Dragon" (na Zachodzie przez większość czasu znaną pod marką Yakuza).

Gameplay sekwencji walki:

Ostatnio kupiłem sobie w przecenie siedem części tej serii na GOG-u (Yakuza 0, Yakuza Kiwami, Yakuza Kiwami 2, Yakuza 3 Remastered, Yakuza 4 Remastered, Yakuza 5 Remastered, Yakuza 6: The Song of Life).

Zacząłem od Yakuza Kiwami (jako, że jest to remaster pierwszej Yakuzy). Gra mimo, że jest z Japonii i w niej dzieje się historia, ma fajny klimacik filmów kopanych z Hongu Kongu. Zwłaszcza humor niektórych side story mnie urzeka, są to czasem bardzo głupawe historyjki jak z jakiegoś sitcomu, co fajnie współgra z dość drewnianym usposobieniem, a przede wszystkim wyglądem głównego bohatera. Polecam :D

No i głównym bohaterem zapowiadanego spin-offu jest Goro Majima, który zachodzi mi za skórę przez całą rozgrywkę, więc domyślam się, że będę się z nim męczył przez kolejne 6 gier / fabularne 20 lat :lol:
---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Wydawnictwo OpenBeta - znane z wydawania po polsku publikacji o grach (ale nie tylko) - ogłosiło jesienną promocję.
https://wydawnictwoopenbeta.pl/kategori ... /promocje/
https://wydawnictwoopenbeta.pl/p/ebook- ... a-on-line/

Za mniejszą cenę można kupić trochę starszych pozycji z ich katalogu (zwłaszcza chodzi mi o ebooki, które są po 15 złotych):
- DOOM Guy: Życie w pierwszej osobie
- Itchy, tasty. Nieoficjalna historia Resident Evil
- Jak powstawał Tomb Raider
- Bohaterowie ostatniej akcji
- Potwory w ciemności. Jak powstawało UFO: Enemy Unknown – Edycja Specjalna
- Jacked. Chuligańska historia Grand Theft Auto
- Masters of Doom. O dwóch takich, co stworzyli imperium i zmienili popkulturę
- Nie każda bajka dobrze się kończy. Wzlot i upadek Sierra On–Line
- Niech żyje Mortal Kombat. Runda 1
- Wbrew regułom gry. Z Bronksu na szczyt Nintendo
- Witajcie w Dunder Mifflin. Historia serialu The Office

Z powyższej oferty jakiś czas temu przeczytałem "DOOM Guya" - jest to autobiografia Johna Romero, jednego z założycieli id Software (Wolfenstein 3D, Doom, Quake). Bardzo polecam - czyta się to momentami jak serial, który w sumie nawet mógłby na niej powstać patrząc na niektóre wątki tam występujące i jak fajnie zostały opowiedziane (pierwszy sezon - dzieciństwo - miałby klimat Breaking Bad, a kolejne to już "Halt and Catch Fire", ale dużo lepsze, bo mające coś w wspólnego z rzeczywistością, do tego nie rozwadniające się jak serial AMC na nudne wątki osobiste bohaterów).
DoomGuy.jpg

Pomijając czasy Ponga, gościu przeszedł wszystkie ery tworzenia gier. Można dowiedzieć, jak wyglądała sytuacja programistów piszących gry w latach 80. Po latach np. dopiero dowiedziałem się, że pierwsza z gier, jaką grałem na PC - Dangerous Dave z 1990 roku - to też był tytuł samodzielnie napisany przez autora książki i nie był nawet wydany oryginalnie jako samodzielny tytuł do sklepów. Że już w w latach 80 istniały usługi subskrypcyjne gier ;)

I jak wcale nie był zbyt dochodowy fach. Na przykład twórców id Software nie stać było na lepszy sprzęt, więc aby napisać pierwszą niezależną grę...
[ Spoiler ]

O tworzeniu i wydawaniu kolejnych gier, konflikcie z Johny Carmackiem, pożegnaniu z firmą oraz legendarnej Daikatanie jest dużo - po latach można się dowiedzieć co poszło nie tak. Historia ma pikantne momenty :)

Sama końcówka książki jest trochę meh... ale to raczej dlatego, że w ostatnich kilkunastu latach autor nie zrobić nic ciekawego. No, ale autor jest tego świadomy i już tak bardzo nie rozpisuje się.

Na liście jest druga pozycja, po części o tej samej historii - "Masters of Doom. O dwóch takich, co stworzyli imperium i zmienili popkulturę", ale jest ona pisana przez trzecią osobę, niezwiązaną z tą firmą, więc nie jest to tak osobiste. Przynajmniej tak odczułem to po przeczytaniu kilkudziesięciu stron, które sprawiają u mnie uczucie streszczenia (choć DOOM Guy powstał trochę później). Na razie uznałem, że nie chce mi się drugi raz czytać o tym samym, ale kiedyś do niej powrócę - zwłaszcza, że historia opowiada także o tym, co działo się w id Software po odejściu Romero. No i książka też jest chwalona.
---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Argonaut Games - brytyjska firma robiąca gry w latach 1982-2004 roku - została reaktywowana po 20 latach.

Zapowiedziano remaster platformówki "Croc Legend of the Gobbos" z 1997 roku na konsole Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S oraz PC-ta (na GOG-a - klasyczna wersja gry też zostanie dodana z zakupem).

Preferencje graficzne:

Recenzja oryginału z programu "Escape" nadawanym niegdyś na Polonii 1.
---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Trochę rozrywki na wieczór. Ostatnio z nostalgii do Quake Live (w którego grałem, a raczej lamiłem w 2010/11 roku :lol:) zacząłem oglądać nałogowo archiwalne esportowe mecze na youtube.
https://www.youtube.com/@decebal01US/videos

Natrafiłem między innymi na finał z QuakeConu 2016 między amerykaninem Shane "Rapha" Hendrixsonem, a rosjaninem Sergeyem "Evil" Orekhovem (Od 2:00)

Ostatni turniej QL w ramach tej imprezy (potem przerzucono się na Quake Champions). Podobno jeden z najlepszych meczy typu Duel w historii Quake, nie mnie to oceniać, bo mało tego typu rywalizacji widziłem, ale dobrze się ogląda, zwłaszcza na drugiej i trzeciej mapie. Dużo zwrotów akcji :D.

Tutaj poprzednie finałowe pojedynki między obydwoma graczami z 2013 i 2015 roku:

Ostatnio odpaliłem sobie grę po wielu latach i okazało się, że dzisiaj nawet prostych strafe jumpów nie potrafię zrobić, aby przeskoczyć za jednym razem treningówki, a co dopiero bardziej skomplikowane fikołki w rocket jumpach, przy których już miałem w 2010 roku :lol:
---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Z okazji dzisiejszego 20-lecia gra Half-Life 2 za darmo do dostania na steamie :)

Możliwość dodania do konta do 18 listopada - godz. 20.00 :)
---
Awatar użytkownika
KingOfSouthDWR
Obserwator
x 290
x 80
Kontakt:

Gry komputerowe

Post autor: KingOfSouthDWR »

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl już dostępny w Game Pass (PC,konsole)
Chwile udało mi sie pograć i gra daje rade ;)
Załączniki
1.jpg
[ Spoiler ]
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Fajny ten nowy trailer GTA 6 :lol:

O samej grze:
https://planetagracza.pl/ananta-zwiastu ... -vi-anime/
---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Włoskie Milestone (aka Graffiti) wskrzesza swoją starożytną markę gier "Screamer" z lat 90.

---

Niby wiem, że nowa gra nie będzie miała nic wspólnego z dawną serią (nie była w żadnym razie "pseudo-mangowa" czy jakaś cyberpunkowa), ale mimo wszystko jest nostalgia, bo pierwsza część (1995) była pierwszą grą wyścigową, którą zagrałem na PC :) Zwłaszcza miło wspominam kod na jazdę do góry nogami.

Historia powstawania po polsku..

---

Dwójeczka (1996), która chyba była najtrudniejszą grą wyścigową wtedy, w jaką grałem :D

---

Screamer Rally (1997)

Był jeszcze 4x4, ale z tego, co pamiętam robiła to inna firma.

Dwie pierwsze części są na GOG-u - chyba pierwsza rzecz, którą kupiłem kilkanaście lat temu na tym serwisie ;)
---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Gra "Kingdom Come: Deliverance" do jutra (17:00) za darmo na Epic Store do wzięcia :)
https://store.epicgames.com/pl/p/kingdo ... eliverance

---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Dwie "odświeżone" stare gry z dodatkami sprzedawane odpowiednio za 89,90zł i 129,90zł :D
https://www.ppe.pl/news/362689/wielka-k ... adaja.html
Debiut nie wygląda najlepiej. Gracze zwracają uwagę na krytyczne błędy w ponownym wydaniu The Sims 1 i The Sims 2. Twórcy zapowiedzieli poprawki.

W piątek Electronic Arts oficjalnie potwierdziło powrót kultowych Simsów, co spora część fanów przyjęła z zachwytem. Entuzjazm opadł jednak w momencie zapoznania się ze szczegółami wydania. Okazało się, że twórcy nie przygotowali żadnych znaczących poprawek (ani tym bardziej nowej zawartości). Ponadto zdecydowano się na implementację oprogramowania zabezpieczającego - Denuvo. To jednak nie koniec.

"Kolekcja Tradycyjna" ma być dostosowana do współczesnych systemów operacyjnych, ale stan techniczny pozostawia wiele do życzenia. Jak wskazuje portal PC Gamer, interfejs użytkownika nie skaluje się do wyższych rozdzielczości, przez co komfort rozgrywki spada. Problemów jest więcej. Na Steamie znajdziemy masę negatywnych recenzji, w których gracze wskazują na błędy, crashe i problemy z systemem zapisów. Do tego dochodzi wysoka cena zestawów.
---
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Expert
x 148
x 1069
Kontakt:

Gry komputerowe

Do jutro godz. 18.00 na GOG i Steamie można dostać za darmo grę "Metro 2033 Redux".
https://www.gog.com/pl/game/metro_2033_redux
https://store.steampowered.com/app/2866 ... /?l=polish
---
Awatar użytkownika
N-O-R-O-N
User of the Year 2014!
x 2463
x 2716

Gry komputerowe

Post autor: N-O-R-O-N »

Ostatnio wśród gier komputerowych kontrowersje wywołała "No Mercy", która została usunięta ze Steama:

Główne hasła promujące tytuł brzmiały natomiast: „nigdy nie przyjmuj odmowy” i „stań się koszmarem każdej kobiety”.
https://gra.pl/no-mercy-gra-o-gwaltach- ... 2-27474105
10 lat na forum,
Pozdrawiam, N-O-R-O-N :)

"Autor materiału nie stwierdził, że przedstawia prawdziwe wydarzenie" - Dziennik Telewizyjny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komputery i nowe technologie”