Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Bardzo nieaktualne tematy z naszego forum.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 07 lip 2009, 23:14

Przy czym im większa czasza, tym prawdopodobieństwo zaniku sygnału jest mniejsze.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 09 lip 2009, 18:41

Kpc21 pisze:...Jeśli chmury przysłaniają sygnał z satelity, mogą występować stopklatki. Podobnie jeśli burza przechodzi nad stacją nadawczą Polsatu (wysyłającą programy na satelitę) mają prawo nie działać takie kanały, jak TVP czy Polsat. ...).
No właśnie, jeśli chmury przesłąniają sygnał z satelity lub stacji nadawczej to nawet 2 metrowa czasza nie pomoże.[/quot



A co chmury mają wspólnego z zasłanianiem sygnału z satelity ???, żadna ilość chmur nigdy nie zakłóci sygnału z satelity , czy zastanawialiście się w jaki sposób prowadzicie rozmowy przez telefon komórkowy w pomieszczeniu? sygnał zakłócają wyładowania atmosferyczne , a nie chmury . Większa antena bardzo zasadniczo poprawia odbiór z satelity i nawet podczas wyładowań atmosferycznych większy talerz wyłapie lepszy sygnał , podczas gdy mały talerz straci całkowicie możliwość wyłapania jakiegokolwiek sygnału .
Awatar użytkownika
marfm76
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 25 gru 2008, 10:46
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: marfm76 » 09 lip 2009, 21:04

mirko1801 pisze:A co chmury mają wspólnego z zasłanianiem sygnału z satelity ???, żadna ilość chmur nigdy nie zakłóci sygnału z satelity ... sygnał zakłócają wyładowania atmosferyczne , a nie chmury . Większa antena bardzo zasadniczo poprawia odbiór z satelity i nawet podczas wyładowań atmosferycznych większy talerz wyłapie lepszy sygnał , podczas gdy mały talerz straci całkowicie możliwość wyłapania jakiegokolwiek sygnału .
Nikt nie neguje tego, że większy talerz poprawia odbiór sygnału z satelity -tu masz 100% racji. Nie wiem jak jest nadawany sygnał z satelity, ale z własnego doświadczenia wiem, że podczas wielkiej ulewy (i wcale to nie musi być burza z piorunami) spotykam się z "stopklatkami" obrazu mimo, że mam czasze 90cm. -dlatego zdziwiło mnie stwierdzenie:
mirko1801 pisze:Ja poradził bym każdemu abonentowi CP zakup anteny 80cm lub większej...Skończą się wszelkie kłopoty .
Wydaje mi się, że nie ma uniwersalnego sposobu, żeby bez względu na warunki atmosferyczne, mieć cały czas obraz "żyleta" a porównanie do komórki też nie ma żadnego sensu, bo chyba sygnał jest innego rodzaju -bo jak by był taki sam jak na komórki to nie trzeba było by się gimnastykować z ustawieniem anteny -a o tym to sobie możemy jedynie pomarzyć :):):)
LG50ps3000
LG42LD450
N - nbox HDTV recoder - Świąteczna Wielka Rewolucja
ASTRA+HOTBIRD
http://blog.foyom.com
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 09 lip 2009, 23:23

sygnał zakłócają wyładowania atmosferyczne , a nie chmury .
Jak wytłumaczysz w takim razie to, że sygnału satelitarnego w czasie burzy nie ma cały czas, nie tylko podczas wyładowań oraz takie zaniki zdarzają się także w czasie silnej ulewy bez wyładowań?
czy zastanawialiście się w jaki sposób prowadzicie rozmowy przez telefon komórkowy w pomieszczeniu?
A czy wiesz że są problemy z zasięgiem telefonii komórkowej np. w windzie? Grube chmury i ściana deszczu to większa bariera dla fal radiowych niż ściany szybu windy. Ale to także zależy od częstotliwości tych fal.

Poza tym czy zdarzyło ci się zupełnie zgubić zasięg komórkowy w czasie burzy (pomijając awarie stacji bazowych spowodowane wyładowaniami)? Mi owszem zdarzyło się, ale tylko jeśli chodzi o UMTS (GPRS normalnie był). A to dlatego, że UMTS korzysta z wyższycz częstotliwości, bardziej zbliżonych do wykorzystywanych przez anteny satelitarne. Tutaj przeszkodą była więc ściana deszczu.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Cleon
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 lip 2009, 13:14

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Cleon » 25 lip 2009, 13:22

Witam
Mam dekoder EchoNav DSB-7100HD i nie wiem jak ustawic recznie kanały....Jest mozliwosc?
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 26 lip 2009, 0:07

Nie mam tego dekodera, tylko Echostar DSB-717 (nie A). Twój to też Echostar, EchoNav to nazwa oprogramowania.W Echostarze 717 należy najpierw przeskanować wybrany transponder lub całego satelitę w menu konfiguracyjnym, a potem dodać kanały do listy ulubionych (innej niż Cyfrowy Polsat, czyli np. Lista TV1).
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
S0m31
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lip 2009, 20:33

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: S0m31 » 30 lip 2009, 21:43

Witam serdecznie!

Jakiś czas temu mój dekoder CP - SAGEM ISD 3275 najprawdopodobniej się zepsuł, bo cinemax, cinemax 2, discovery world i discovery science przestały działać. AFAIK to stary model, więc się nie ma czego dziwić. Na infolinii doradzono mi kupno nowego dekodera za 60 zł. Zgodziłem się. Po paru dniach przyszedł kurierem dekoder Samsung s 305G wraz z nową umową na niego. Podłączyłem i wszystko fajnie gra.

W domu mamy 2 tv więc pomyślałem sobie: 'Po co stary dekoder ma się kurzyć' i podłączyłem stary dekoder do drugiego tv. Efekt mnie nie zadowolił - gdy włączę cp na 'TV A', a następnie na 'TV B' to wtedy na obu tv nie działa większość kanałów.

Oczywiście nie porozumiałem się z Cyfrowym Polsatem w tej sprawie.

Jak to podłączyłem? Otóż najzwyczajniej kupiłem rozdziałkę do anteny i podłączyłem kable do obu dekoderów.

Czy jest jakiś sposób by to obejść nie płacąc przy tym zwielokrotnionej kwoty abonamentu? A jeśli już, to czy to naprawdę opiera się na proporcji:
1 dekoder = abonament
x dekoderów = x abonamentów?


Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 31 lip 2009, 13:27

Nie , nie sposobu aby to obejść . Jeżeli podpisałeś nową umowę na Samsunga to jest on sparowany z kartą kodową i tylko on ma dostęp do kanałów CP .
Ale powinieneś mieć kanały FTA ze starego Sagema ( jest ich około 20 po Polsku ) , tylko masz to wszystko źle podłączone . Zamiast ,,rozdziałki do anteny,, powinieneś zainstalować konwerter TWIN i z niego pociągnąć kable do dwóch tunerów , przy takim połączeniu dwa tunery powinny zgodnie współpracować i na jednym TV masz kanały FTA , a na drugim kanały z pakietu CP . W razie potrzeby zamiany oglądanych kanałów ( FTA , pakiet CP ), przenosisz tylko tuner do drugiego pokoju , podłączasz i oglądasz co na co masz aktualnie ochotę.
SAT_ANTHD
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 kwie 2009, 19:44

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: SAT_ANTHD » 31 lip 2009, 21:54

Musisz nabyć konwerter TWIN. W dodatku to co zrobiłeś może uszkodzić Ci głowice w obu tunerach - do konwertera z tunera podawane jest napięcie ok. 5V. Sygnał z pojedynczego tunera mozna przesłać na drugi tuner pod warunkiem, że górny tuner posiada tzw. przelotkę czyli włączenie go w tryb stand by powoduje przekazanie sygnału z konwertera na drugi tuner. Polsat paruje karty z tunerami - tak było prawie zawsze. Pzdr.
starealejare
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 01 sie 2009, 9:43

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: starealejare » 01 sie 2009, 9:55

Mam problem z dekoderem Cyfrowego Polsatu (Echostar DSB-616). Otóż liczba programów na dekoderze przestała się wyświetlać, a przyciskając jakikolwiek przycisk na dekoderze nic się nie dzieje.. Przycisk włączania i wyłączania świeci się cały czas na zielono. Sytuacja właśnie dzisiaj się powtórzyła, w zeszły piątek też się coś takiego stało, żeby było w porządku trzeba było czekać do poniedziałku, wtedy wszystko wróciło do normy (ni stąd ni zowąd się pojawiła liczba programów i dekoder zaczął działać jak należy). Czy u kogoś również się coś takiego zdarzyło? Można coś zrobić w tym kierunku, nie wymieniając dekodera i nie być zmuszonym czekać kilka dni? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
PS. Próbowałam odłączać od prądu i podłączać ponownie ale to również nic nie daje..
SAT_ANTHD
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 kwie 2009, 19:44

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: SAT_ANTHD » 01 sie 2009, 21:35

Spróbuj wejść do menu głównego i spróbuj w nim przywróć ustawienia fabryczne. Nie znam w którym miejscu sa te ustawienia, ale czasami to działa. W innym wypadku kontaktuj się z biurem obsługi polsatu i tam Cię odpowiednio pokierują. Pzdr.
starealejare
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 01 sie 2009, 9:43

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: starealejare » 01 sie 2009, 23:23

Problem w tym, że Cyfrowy Polsat w ogóle nie działa, nie mówiąc już o włączeniu menu.. Dzwoniłam do biura, jednak bardzo kompetentna osoba poradziła mi udanie się do najbliższego punktu sprzedaży bodaj że w celu naprawy.. No nic, dziękuję za odpowiedź, widocznie muszę poczekać jeszcze kilka dni...
AzzIzz
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 02 sie 2009, 9:20

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: AzzIzz » 02 sie 2009, 9:24

Witam, mam nastepujacy problem, otoz mam dekoder mini, obraz jest w porzadku jednak dzwiek okropny. niewyrazny, trzeszczacy, jakby przytlumiony. podlaczalam dekoder do dwoch telewizorow (kineskopowych) i za pomoca eurozlacza i chinchy, i za kazdym razem jest tak samo. czy ktos wie, jak to naprawic?
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 02 sie 2009, 20:07

Prawdopodobnie tuner jest uszkodzony , proponuję wizytę w serwisie .
S0m31
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lip 2009, 20:33

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: S0m31 » 03 sie 2009, 11:40

Mirko, SAT wielkie dzięki za pomoc i przestrogę.
FTA to zawsze jakaś alternatywa dla zwykłej tv, bo odbiór jest znacznie lepszy, z wyjątkiem burz i ulewnych deszczów ;/. A poza tym jest znacznie więcej kanałów niekodowanych od tych, które odbieram w zwykłym tv, więc są pewne korzyści.

#edit
A czy zna ktoś może link do listy takich kanałów na cp? Ja znalazłem coś takiego:
http://www.cyfrowypolsat.pl/telewizja-s ... wniczek.cp
Nie udało mi się jednak znaleźc tej listy na w/w stronie.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości