Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Bardzo nieaktualne tematy z naszego forum.
Awatar użytkownika
jacek002
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 05 kwie 2008, 22:04

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: jacek002 »

Hej, mam kablówkę podłączoną na jeden telewizor. Chcę sobie podłączyć na drugi-nowo kupiony. Mam pytanie, czy jeżeli posiadam pakiet za 37 zł to za drugi telewizor będę musiał coś dopłacić??
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46
x 2

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: Evil »

Czytałem kiedyś w internecie, że takiego coś jest nielegalnie,aczkolwiek mój kolega ma tak.. 2 TV a płaci tylko za jedną kablówkę.

Jednak ze 2 lata temu, gdy panowie z Vectry przyszli zakładać mi internet, zapytałem z ciekawości, czy tak można mieć. Powiedzieli że tak, i proponowali nawet taką złączkę za 10 zł :)
Awatar użytkownika
jacek002
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 05 kwie 2008, 22:04

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: jacek002 »

ok, a czy jeżeli podłączę drugi telewizor sam, będzie to dobre rozwiązanie?? Czy lepiej "zawołać " techników z kablówki?? I czy powinni oni zrobić to za darmo?? Chodzi o to że mam gniazdko w domu, ale tylko jedno...
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17456
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 577
x 2836

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: Karol »

Nie szkodzi. Wystarczy sobie kupić takie małe urządzenie rozdzielające sygnał z przewodu od kablówki. Kosztuje parę złotych, a przy odpowiedniej ilości takich zabawek możesz sobie podłączyć nawet 20 telewizorów. Kablówka nie powinna się czepiać. U mnie pod sygnał tvk podłączone jest 3 telewizory + 1 komputer z kartą tv.
Awatar użytkownika
Alan
VIP Expert
Posty: 474
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:20
Lokalizacja: Westcoast

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: Alan »

Legalnie drugie gniazdo kosztuje 60zł opłaty jednorazowej. Tak jest w UPC.
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Obrazek
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46
x 2

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: Evil »

jacek002 pisze:ok, a czy jeżeli podłączę drugi telewizor sam, będzie to dobre rozwiązanie?? Czy lepiej "zawołać " techników z kablówki?? I czy powinni oni zrobić to za darmo?? Chodzi o to że mam gniazdko w domu, ale tylko jedno...
Mój kumpel też ma tylko jedno. Wystarczy taka złączka.. kurde zrobie potem zdjęcie u niego w chacie [mieszka w tym samym bloku] to Ci wrzuce.
Do tego zwykły kabel, ten biały i gitara. On sam to robił, kable w panelach pochował :)
Awatar użytkownika
Alan
VIP Expert
Posty: 474
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:20
Lokalizacja: Westcoast

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: Alan »

Takie coś trzeba mieć.
Obrazek
Obrazek
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Obrazek
Awatar użytkownika
jacek002
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 05 kwie 2008, 22:04

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: jacek002 »

A nie wystarczy zwykły "rozgałęźnik"?? Niestety mam tylko "regionalną" kablówkę, a nie UPC... Do tego podłączony mam jeden kabel na internet, który też mam z kablówki. Czym różni się "kabel" na zdjęciu od zwykłego rozgałęźnika "w jednym kawałku"
Awatar użytkownika
Alan
VIP Expert
Posty: 474
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:20
Lokalizacja: Westcoast

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: Alan »

Przecież to jest zwykły rozgałęźnik z wkręcona złączką kablową, takie dostaje od UPC. Można to po prostu odkręcić. Mi sie nie chciało i tak zrobiłem zdjęcie.
Aha, czasami rozgałęźnika nie podłączaj w to miejsce gdzie jest internet, tylko do wyjścia TV w zwrotnicy TV- Internet.
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Obrazek
Awatar użytkownika
jacek002
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 05 kwie 2008, 22:04

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: jacek002 »

Ok. kupiłem rozgałęźnik. niestety, w obu telewizorach "pruszy"...
Awatar użytkownika
Alan
VIP Expert
Posty: 474
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:20
Lokalizacja: Westcoast

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: Alan »

Jak śnieży to za słaby sygnał, trzeba kupić wzmacniacz liniowy i podłączyć przed rozgałęźnikiem. Wzmacniacz najlepiej z regulacja wzmocnienia, ponieważ kablówka podaje kanały z rożną mocą i można sygnał przesterować, a tak sobie wyregulujesz.
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Obrazek
Awatar użytkownika
jacek002
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 05 kwie 2008, 22:04

Jedno mieszkanie-dwa telewizory, trzeba płacić wiecej?

Post autor: jacek002 »

mam już wzmacniacz, mam do niego dwa wejścia, do jedngo z nich podłaczyłem rozgałęźnik, jest o wiele lepiejale nadal "pruszy"
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość