Trójka - Polskie Radio

Kacper.m
Poster
x 816
x 302

Trójka - Polskie Radio

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kacper.m »

Trójka w swoich mediach społecznościowych informuje o śmierci Jana Ptaszyna Wróblewskiego, wieloletniego dziennikarza tej anteny zajmującego się Jazzem. Swoją audycję w Trójce prowadził przez 54 lata.
Radio: 357 [patron] | newonce | Nowy Świat | RMF24 | BBC Radio 1/5/6/WS
Podcasty: Raport o stanie świata | Podcastex | Dział Zagraniczny | Imponderabilia
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Kamilo »

W związku z tą informacją, za chwilę wydanie specjalne „W tonacji Trójki”, a od 21:00 do 23:00 program wspomnieniowy prowadzony przez Mariusza Owczarka.
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Rico »

"W wakacje planowane jest wznowienie serwisu Trójkofan" - źródło: trojkofan.pl

Z innych wiadomości, na dziś po 23 w miejsce "Trzech kwadransów jazzu" jest wpisane "Wspomnienie Jana Ptaszyna Wróblewskiego".
audio: Program II PR • Program III PR • Tok FM Premium • Raport o stanie świata • Radio Naukowe
video: TVN24 • Wydarzenia 24 • Planete+ • Mezzo • Mezzo Live
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

Wspomnień Ptaszyna było jeszcze więcej, m.in. okolicznościowa audycja Hawryluka w piątek.

Wśród nowych osób pojawił się Michał Matus z RMF Classic. Na razie bez tytułu pojawiła się też audycja Agnieszki Obszańskiej, a w miniony czwartek po 12:00 była audycja publicystyczna PrzySłowie M. Adamczyka.

W piątek popołudniowe ZD3 prowadził Krzysztof Łoniewski, który regularnie pojawia się jako gospodarz pasm. Co jakiś czas w ZD3 słychać też Wojciecha Zawiołę, ale jego akurat dość ciężko się słucha. Bardzo poprawia się za to sobotnia popołudniówka muzyczna.
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Dziś o 12 specjalna audycja publicystyczna o rosyjskich i białoruskich szpiegach w Polsce.
Biorąc pod uwagę, że w ostatnim czasie audycje słowne w porach 12-13 pojawiły się już w czwartki i piątki, wygląda na to, że stacja zamierza wrócić do pomysłu nadawania publicystyki w dni powszednie o tej właśnie porze.

A skoro o publicystyce mowa, w porę "Trzech kwadransów jazzu" wskakują "Ludzie". Osobiście mam nadzieję, że to zmiana jedynie tymczasowa, ponieważ uważam, że jakaś audycja z jazzem powinna się w tym miejscu pojawić.
audio: Program II PR • Program III PR • Tok FM Premium • Raport o stanie świata • Radio Naukowe
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

Zdaje się, że jazzem zajmuje się Michał Margański, a spośród dawniej pracujących w rozgłośni m.in. Hirek Wrona.

Pasmo publicystyczne po 12:00 nie byłoby dla mnie zaskoczeniem, aczkolwiek inluencer Mateusz Adamczyk czy np. Radosław Nałęcz od gier komputerowych bardziej pasują mi obecnie do profilu Czwórki.

Wspomniana wyżej przeze mnie audycja Agnieszki Obszańskiej dostała tytuł „Terra Kultura” - główna emisja w czwartki w paśmie „Pasma Środka”.
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Sobotnia popołudniowa audycja muzyczna od dziś pod nazwą „Tygodnik muzyczny”.
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

W Boże Ciało powróci „Muzyczna Poczta UKF” od 10:00 do 12:00, na ten dzień przewidziano też emisję „Mało obiektywnie” - chyba wyjątkowo - po 20:00. W emisji w tym dniu również m.in. „O Islandii” po 9:00.
Awatar użytkownika
DjClassic50
Użytkownik
x 1
x 14

Trójka - Polskie Radio

Post autor: DjClassic50 »

„Muzyczna Poczta UKF" mogłaby wrócić na stałe. Chociaż z godzinę dziennie. Pamiętam że za czasów T. Beksińskiego kilka razy zamawiałem sobie utwory.
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

„Muzyczna Poczta UKF” niestety ma różne oblicza - w ostatnich latach pojawiała się zazwyczaj, kiedy nie było pomysłów na audycje albo coś wypadało z ramówki :P
Dlatego, powrót od święta wydaje mi się rozsądny, ale nie jestem miłośnikiem koncertów życzeń, a w RNŚ robią furorę.
manieck_fm
Użytkownik
x 25
x 23

Trójka - Polskie Radio

Post autor: manieck_fm »

Jarosław Kuźniar poprowadzi piątkowe "Zapraszamy do Trójki". Oprócz tego kolejne nowości.
https://trojka.polskieradio.pl/artykul/ ... e-wieczory
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Najciekawszą spośród wskazanych nowości wydaje się „Radio Unsound” - chociaż trochę zrównoważy to brak „Pełnego spektrum” w 357, którego ostatnie wydanie właśnie trwa.
Ogólnie mam wrażenie, że Trójka bardzo mocno idzie w kierunku promowania muzyki eksperymentalnej na antenie - zwłaszcza biorąc pod uwagę, ile czasu na antenie otrzymał Jacek Hawryluk. Osobiście uważam, że to dobra wiadomość, ponieważ wydaje się, że po kilku latach smuty Trójka znowu zaczyna być „jakaś” - ale pytanie, jak na to zareagują słuchacze.
Ejże
Użytkownik
x 30
x 108

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Ejże »

Ostatnio dałem Trójce szansę i sobie jej słucham w ciągu dnia. I muszę przyznać, że program w ciągu dnia jest ciekawy i robiony w dobrej jakości. Zarówno "Dobrego dnia" jak i "Programu środka" dobrze się słucha, a prowadząca pasmo 9-12 Justyna Grabarz ma bardzo przyjemny głos. Jeśli chodzi o poranne ZP3 to kilka razy słyszałem Grzędowskiego i bodaj raz Martynę Matwiejuk. Popołudniu bardzo dobrze radzą sobie Borowiecka i Łodej, ale oni mają przecież olbrzymie doświadczenie (BTW pamiętam jak kiedyś bardzo młoda Borowiecka zastępowała Łodeja w wakacje w "Trójkowym budziku"). Akcji z Kuźniarem w piątki nie rozumiem.

Z powrotów poza Borowiecką i Obszańską życzyłbym sobie jeszcze usłyszeć Katarzynę Pruchnicką. Wzruszyłem się ostatnio słysząc w "Serwisie Trójki" Agnieszkę Drozd. Chciałbym, by wróciła też Małgorzata Spór

Ogólnie sądzę, że to radio będzie zyskiwać słuchaczy
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

Też wydaje mi się, że już nastąpiła pewna odwilż wśród słuchaczy, ale poprawy wyników słuchalności nie byłbym jeszcze pewny. A przecież część osób które przyczyniły się do tych zmian albo cały czas pracowała w Trójce, albo pozostawała gdzieś w strukturach PR (np. Hawryluk, Metz, Matwiejuk, Jakubowska, Owczarek).

Obecny stan personalny porównałbym do stanu po masowych odejściach w 2020 roku - wtedy paradoksalnie też szło jeszcze zrobić przyzwoite radio, ale niestety kolejne osoby były pojedynczo i krok po kroku wycinane, a przychodziły osoby które przychodzić nie powinny.

Co do Kuźniara - zrozumiałem, że niewykluczone, iż jego obecność będzie się zwiększała. W ostatnią niedzielę po raz pierwszy na żywo poszła jego audycja 360°.
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Ejże pisze: 04 cze 2024, 9:40 Jeśli chodzi o poranne ZP3 to kilka razy słyszałem Grzędowskiego i bodaj raz Martynę Matwiejuk.
Grzędowski jest głównym gospodarzem tego pasma. Słucha się go całkiem nieźle, choć mam wrażenie, że czasami jego żart na antenie bywa „na siłę”.
Ejże pisze: 04 cze 2024, 9:40 Popołudniu bardzo dobrze radzą sobie Borowiecka i Łodej, ale oni mają przecież olbrzymie doświadczenie (BTW pamiętam jak kiedyś bardzo młoda Borowiecka zastępowała Łodeja w wakacje w "Trójkowym budziku"). Akcji z Kuźniarem w piątki nie rozumiem.
Słuchając Kuźniara w piątkowym ZD3 miałem wrażenie, że jego styl prowadzenia tej audycji bardzo mocno przypomina styl prowadzenia Strzyczkowskiego - telefony słuchaczy wpuszczane na żywo, pogawędki z gośćmi, nawet puentowanie w całkiem podobnym, acz nie tak rozpoznawalnym stylu...
Z kolei Budzik - pamiętam go jako zastępowego w ZD3 przed 2020 r. i, delikatnie mówiąc, już wtedy nie powalał, mam wrażenie że Borowieckiej lepiej idzie prowadzenie popołudniówek.
Kamilo pisze: 04 cze 2024, 10:48 Obecny stan personalny porównałbym do stanu po masowych odejściach w 2020 roku - wtedy paradoksalnie też szło jeszcze zrobić przyzwoite radio, ale niestety kolejne osoby były pojedynczo i krok po kroku wycinane, a przychodziły osoby które przychodzić nie powinny.
Myślę, że to zdanie jest kluczowe - jeżeli weźmiemy pod uwagę zapewnienia Szydłowskiej, że Trójka pod jej kierownictwem będzie oparta w dużej części o osoby już tam pracujące, to wyłania się obraz Trójki za rządów PiS jako radia, w którym dziennikarzom podcinano skrzydła lub nawet ukręcano karki - osobiście uważam, że po to, aby zbudować nową Trójkę, opartą o innych ludzi, jeżeli nie jawnie konserwatywną, to chociaż pragmatyczną w kontekście linii ideowej. Ten cel, jak wiemy, osiągnięto. I pod obecnymi rządami odbudować zaufanie słuchaczy może być ciężko, chociaż moim zdaniem należy życzyć powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polskie Radio”