Trójka - Polskie Radio

Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamilo »

Nie podejmuję się oceny jak newsowe były kiedyś ZD3, bo nie wiem który okres wziąć za miarodajny. Domyślam się, że od 2016 agenda mogła być zakrzywiona i już wtedy było bardziej „lajtowo”, wcześniej pojawiały się zarzuty o sprzyjanie ówczesnemu prezydentowi, a przed Komorowskim też było dużo krzyku, bo któryś z dyrektorów właśnie przed popołudniowym ZD3 dał godzinną audycję prawicowym publicystom m.in. Sakiewiczowi.

Wczorajszą audycję „Trzech króli gitary” początkowo prowadzić miał Piotr Baron, ale ostatecznie dokonano zmiany na Macieja Jankowskiego.
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

Nowym prowadzącym „Listę Przebojów” został Michał Grabkowski. Metz powraca dziś z audycją „Lista osobista”: https://trojka.polskieradio.pl/artykul/ ... -godz-2205
Ejże
Użytkownik
x 30
x 108

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Ejże »

Kamilo pisze: 07 sty 2025, 16:49 Nie podejmuję się oceny jak newsowe były kiedyś ZD3, bo nie wiem który okres wziąć za miarodajny. Domyślam się, że od 2016 agenda mogła być zakrzywiona i już wtedy było bardziej „lajtowo”, wcześniej pojawiały się zarzuty o sprzyjanie ówczesnemu prezydentowi, a przed Komorowskim też było dużo krzyku, bo któryś z dyrektorów właśnie przed popołudniowym ZD3 dał godzinną audycję prawicowym publicystom m.in. Sakiewiczowi.

Wczorajszą audycję „Trzech króli gitary” początkowo prowadzić miał Piotr Baron, ale ostatecznie dokonano zmiany na Macieja Jankowskiego.
Za Kantereita były bardzo newsowe i praktycznie nie róźniły się od Popołudnia z Jedynką. Dziś popołudniowe ZD3 wyraźnie różni się od Expresu Jedynki, przede wszystkim podejmowana jest w nim inna tematyka. Moim zdaniem jest ok

Co do Piotra Barona to zrozumiała sprawa. On nawet te godzinne audycje z Justyną Grabarz współprowadzi z najwyższym trudem. Chyba nie jest jeszcze gotowy na samodzielne prowadzenie programu :(
Kamilo pisze: 10 sty 2025, 12:16 Nowym prowadzącym „Listę Przebojów” został Michał Grabkowski. Metz powraca dziś z audycją „Lista osobista”: https://trojka.polskieradio.pl/artykul/ ... -godz-2205
Znowu nowa osoba. Mają tam już niezły przerost zatrudnienia...
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Rico »

Z całym szacunkiem dla dorobku antenowego Piotra Metza, natomiast w tym momencie nie wydaje mi się odpowiednią osobą do prowadzenia listy przebojów.
Nie słuchałem Grabka wczoraj, ale ogólnie cenię jego styl prowadzenia, zwłaszcza w „Jazz'n'bass” oraz audycjach świątecznych, które miał ostatnio okazję prowadzić. Dlatego też cieszę się, że będzie go na antenie więcej.
audio: Program II PR • Program III PR • Tok FM Premium • Raport o stanie świata • Radio Naukowe
video: TVN24 • Wydarzenia 24 • Planete+ • Mezzo • Mezzo Live
Ejże
Użytkownik
x 30
x 108

Trójka - Polskie Radio

Oczywiście, Metz ze względu na swój wiek był nieporozumieniem. Zresztą Baron jako zastępujący Niedźwieckiego po odejściu tegoż do Złotych Przebojów też. Prowadzący listy przebojów powinien sam być "przebojowy" i mieć nie więcej jak te 40-45 lat. Potem się po prostu zużywa
Ejże
Użytkownik
x 30
x 108

Trójka - Polskie Radio

Szydłowska kolejny raz w ciągu kilku miesięcy przerabia pasma dzienne. Od dziś codziennie o 12 będzie "Muzyczna Poczta UKF", a od 13 do 15 pojawiło się pasmo "Tu Myśliwiecka 3/5/7", które jest jednak czymś innym niż audycja o tym tytule pojawiają się do tej pory. Prowadzącymi Borowiecka i Nogaś. Nie wiadomo co z audycjami, które do tej pory pojawiały się w porze dziennej, tj. "News czy fake news" Łodeja, "Górska o klimacie" i "Samogaj" Nałęcza. Audycja "Przy słowie" Mateusza Adamczyka ma się stać kącikiem w ramach nowego pasma
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Cóż, jeżeli nie znajdzie się dla nich pasmo, to raczej skończą jako podcasty – o ile zostaną utrzymane.

Swoją drogą, to już drugie, począwszy od kwietnia 2024 r., poważne przetasowanie w porze 12-15. I mam wrażenie, z jakiegoś powodu, że chodzi tu stricte o pozycję red. Nogasia, który przez ostatnie kilka miesięcy był dość częstym prowadzącym pasm dziennych. Doprawdy nie rozumiem powodu, bo nie uważam, by sobie w nich dobrze radził. Audycje literackie, „Ludzie” – no spoko, ale zarówno „Dobrego dnia”, jak i „Tu Myśliwiecka 3/5/7” w dotychczasowej odsłonie z nim jako prowadzącym nie przypadły mi do gustu.
audio: Program II PR • Program III PR • Tok FM Premium • Raport o stanie świata • Radio Naukowe
Przemoo
Użytkownik

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Przemoo »

Może coś przeoczyłem, ale czy Łodej jeszcze zasiądzie przed mikorofonem Trójki? Historia Pewnej Płyty w Niedziele o 8 zastąpiła Bed and Breakfast? Mnie Radka Nałęcza ciężko się slucha, mówiąc ma się wrażenie że się męczy. Poranne Coś Mi Świta w jego wykonaniu to przepaść w porównaniu z Coś Mi Świta Pawła Turskiego.
Ejże
Użytkownik
x 30
x 108

Trójka - Polskie Radio

Nie wiem, ale byłoby go szkoda, a odejście wskazywałoby, że po bardzo dobrym, mądrym początku rządów Szydłowskiej i w Trójce do głosu dochodzi rewanżyzm
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

Łodej? Może poszedł na urlop. Rok temu podobno miał wylecieć, ale na forum WM ktoś opisywał dlaczego nie wyleciał. Mimo ostatnich aktualizacji, w aplikacji dalej jest na liście prowadzących ZD3, podobnie jak Borowiecka, która dostała kolejne pasmo do prowadzenia. Natomiast kierunek zmian jest dość jednoznaczny - coraz więcej muzyki, aż ciekawe jak to się ma do Karty Powinności.
Paweł 1996
Użytkownik
x 2
x 3

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Paweł 1996 »

Można prosić o link do artykułu, gdzie w komentarzach napisane jest dlaczego Łodej został?
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Kamilo pisze: 27 sty 2025, 14:34 Natomiast kierunek zmian jest dość jednoznaczny - coraz więcej muzyki, aż ciekawe jak to się ma do Karty Powinności.
Ostatnie zmiany w Karcie Powinności miały miejsce w 2022 r., przynajmniej tak to wskazuje strona KRRiT. Zgodnie z nimi Trójka w 2023 i 2024 r. miała nadawać więcej muzyki i mniej słowa – dokładnie 27% w czasie rocznym.
https://www.gov.pl/attachment/1e2b3c3d- ... 754093ac8c

Oczywiście, o ile te założenia w roku 2023 r. udało się spełnić, o tyle w 2024 r. przyszło nowe kierownictwo i zapowiedziało powrót słowa na antenę. Więc tego słowa faktycznie zrobiło się dużo i zakładam, że nie wszyscy byli z tego powodu zadowoleni.

Karta Powinności na lata 2025-2029 nie została przyjęta, więc jak rozumiem, obowiązuje jeszcze poprzednia, podlinkowana powyżej.
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
x 153
x 713

Trójka - Polskie Radio

Odchodzi Monika Borzym, znika jej audycja: https://kultura.onet.pl/telewizja/aktua ... ie/wscg8ry

Nawiasem, wiele tygodni temu zakończył się też sobotni „Unsound”, ale to był chyba cykl z góry przewidziany na określoną liczbę odcinków.
Przemoo
Użytkownik

Trójka - Polskie Radio

Post autor: Przemoo »

Dziś ranne ZD3 po raz pierwszy poprowadził Paweł Turski. Moim zdaniem nadaje się do tego (sprawdza się już w Coś Mi Świta). Natomiast Radek Nałęcz dziś powrócił po tygodniowej przerwie do Coś Mi Świta. O Łodeju ani widu ani słychu...
Awatar użytkownika
Rico
VIP Expert
x 152
x 348

Trójka - Polskie Radio

Trójka bez „Radionawigatora”.
https://www.press.pl/tresc/85867,radiow ... -drogowych

Biorąc pod uwagę, że w ostatnim czasie były emitowane w czasie ZD3 – szkoda, bo traffiki w godzinach szczytu na antenie ogólnopolskiej mogą być jednak istotne, a nie każdy chciałby się przełączać na jedynkowe „Radio Kierowców”.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polskie Radio”