Telenowele

Forum fanów telenowel :)
AgaM
Użytkownik

Telenowele

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: AgaM »

myślę że Ana Paula to nie jest kwestia"według mnie się przyjęła", bo oglądalność nie zależy od naszej opinii czy zdania. To jest rzecz obiektywna, albo coś ma ją, albo nie. Nie porównuję tu do TDA czy SMV bo to nie ma sensu, ale choćby do Accoraady. Tela z tej samej godziny, która nie raz znalazła się w 15 najczęściej oglądalnych pozycji, a CME nigdy. Zresztą dopóki podawano najczęściej oglądane pozycje danej stacji w podsumowaniach miesięcznych na wirtualnychmediach, najpierw 15, potem 10, to patrzyłam jaką oglądalność miała ostatnia pozycja. Bywało że ledwo przekroczyła 200 tys. i mimo to CME nie znalazło się, to znaczy że nawet takiej nie miało. A Accoralada w tych podsumowaniach miała ok. 350 tys. czasami nawet do 400 się zbliżała. Od siebie dodam że mi się Accoralada nie podobała, nie cierpię tej teli, ale obiektywnie patrząc to była sukcesem i moje zdanie nie ma znaczenia. A co do cięższego klimatu w CME, ja osobiście nie zauważyłam go i było w niej wiele uproszczeń i naiwności typowych dla klasyków, ale to pewnie kwestia gustu, więc się nie spieram. :P
Awatar użytkownika
rifi
Użytkownik

Telenowele

Post autor: rifi »

Telenowelą komediową w Polsce był Miłosny nokaut z Danną Garcia i Sebastianem Rulli
pablos2654
Użytkownik

Telenowele

Post autor: pablos2654 »

Nie wiem co byłoby najlepsze dla PULS 2 w tym momencie jeżeli chodzi o kwestię telenowel. Telenowela z przed 8 lat meksykańska. Obawiam sie, że chodzi o kostiumową Alboradę. To ostatecznie juz chyba wolałbym obyczajowke z Globo. Kostiumowych telenowel nie znoszę i jestem pewien, że jak nie przyjęła sie komediowa Evka to w przypadku Alborady może być tylko gorzej. Jedyna tela o, której bym marzył to 70 odcinkowa La esposa Virgen z Televisy.
Johny Begood
Poster
x 1

Telenowele

Post autor: Johny Begood »

Owszem, jeśli Televisa, to Alborada.
CZERWONE I NIETRANSPARENTNE LOGO EKRANOWE JEST OK! :D
Awatar użytkownika
Al_Bundy
Użytkownik

Telenowele

Post autor: Al_Bundy »

W takim razie tutaj także napiszę, że liczę na Globo. Może akurat "A Vida da Gente" nie jest dla mnie jakiś wymarzonym tytułem z Globo, jak np. "Passione" czy "Avenida Brasil" ale z braku innych propozycji na pewno obejrzę każdą Globówkę.
Obrazek
Creedence Clearwater Revival
Jantar
VIP Expert
x 108
x 254
Kontakt:

Telenowele

Post autor: Jantar »

A dlaczego kostiumowa Alborada miałaby być klapą? Kostiumowa Pasion (W sidłach namiętności) tej samej producentki miała dobrą oglądalność na Pulsie.

I nie zrozumcie mnie źle, jeśli chodzi o globówki, bo owszem, globówka mogłaby być, ale pod warunkiem, że byłaby to wersja pełna, a nie teledyskowy skrót. Jeden taki skrót przebolałam (TVS) i ten skrót zabił zupełnie pasmo telenoweli na tej stacji. Jaki to był sukces, skoro to właśnie po tym globówkowym skrócie stacja zrezygnowała z zakupu kolejnego tytułu i zlikwidowała pasmo? Gdyby rzeczywiście był to taki sukces dla stacji, jak przedstawiacie to pasmo funkcjonowałoby nadal i zobaczylibyśmy kolejną globówkę. Jak Pasion Morena Azteci odniosła na TVS sukces to stacja kupiła kolejne 2 tytuły! A po globówce już nic i powtórka nawet nie została wyemitowana do końca.

Jedna Globówka też zresztą była na Pulsie. Nawet była umieszczona w paśmie prime time (godz. 20.00). I co się stało? Po 20-u odcinkach spadła na godzinę 10.00 rano. Próbowano poźniej powtórki tej telenoweli w paśmie wczesno popołudniowym. Jaki skutek? Po 50-u odcinkach zdjęto z anteny i choć widzowie protestowali to już nie wróciła. I była to nawet wersja pełna, a nie teledyskowy skrót.
pliki video na forum: http://chomikuj.pl/Kleksik5/pliki+rozne/forum+media2
PS. Z pewnych powodów musiałam ustawić folder jako widoczny, więc zostało nałożone hasło "xxx" (bez cudzysłowu).

www.novela.pl
Awatar użytkownika
Al_Bundy
Użytkownik

Telenowele

Post autor: Al_Bundy »

Jantar pisze:Jedna Globówka też zresztą była na Pulsie. Nawet była umieszczona w paśmie prime time (godz. 20.00). I co się stało? Po 20-u odcinkach spadła na godzinę 10.00 rano. Próbowano poźniej powtórki tej telenoweli w paśmie wczesno popołudniowym. Jaki skutek? Po 50-u odcinkach zdjęto z anteny i choć widzowie protestowali to już nie wróciła. I była to nawet wersja pełna, a nie teledyskowy skrót.
Przede wszystkim "Dance Dance Dance", bo podejrzewam, że o tę telenowelę chodzi, nie było z Globo tylko z Rede Bandeirantes. I pewnie dlatego nie była skracana, bowiem Globo każdą swoją telenowelę na eksport skraca (wyjątkiem był "Klon").
Owszem, ja też bym wolał aby telenowele Globo nie były skracane, bo często cierpią na tym moje ulubione wątki (jak np.wątek Clarisse w "Viver A Vida"). Ale jak to się mówi: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Jako fan Globo wolę obejrzeć te skracane wersje niż nie obejrzeć wcale.
Obrazek
Creedence Clearwater Revival
Jantar
VIP Expert
x 108
x 254
Kontakt:

Telenowele

Al, problem polega na tym, że Globo sprzedaje też wersje pełne, jeśli stacja jest taką wersją zainteresowana, a u nas niestety stacje wolą kupić byle jaki skrót. Jeśli czytałeś moje wcześniejsze posty to podałam w nich przykłady emisji pełnych wersji globówek poza Brazylią. Dlatego powtarzam: jeśli globówka to tylko wersja pełna - ogląda się ją zupełnie inaczej i taka telenowela ma szansę na dobre wyniki. Skrót o 50% albo i więcej kategorycznie odpada.
PS. Z pewnych powodów musiałam ustawić folder jako widoczny, więc zostało nałożone hasło "xxx" (bez cudzysłowu).

www.novela.pl
pablos2654
Użytkownik

Telenowele

Johny Begood pisze:Owszem, jeśli Televisa, to Alborada.
Rozumiem. A miał pan jakieś inne propozycje z tej wytwórni?

W takim zestawieniu stawiam na Globo. To bardziej serial obyczajowy, z tego co czytałem fajne wątki, więc czemu nie. Nie wiem jakie wyniki miały "Sidla Namietnosci" na PULS ale moze były zadowalające więc dlatego wybór w podobnym kierunku tematycznych telenoweli.
Ann
Użytkownik
x 3
x 9

Telenowele

Post autor: Ann »

Alborada to moim zdaniem najlepsza telenowela kostiumowa jaka nakręcili! Obsada i fabuła są świetne. Absolutnie jestem po 1000 kroć za - bo to byłaby genialna decyzja, tym bardziej ze bardzo dużo osób czeka od dawna na tą telenowele.
Kyrtap1993
Użytkownik

Telenowele

Post autor: Kyrtap1993 »

Co do tych skrótów, to kwestia osobista. Mnie np. one nie rażą. Jak nie wiedziałem, że są skracane to nawet tego nie odczuwałem (np. DCDP). Jedynie eksportowa wersja "Na Kartach Życia" była według mnie słaba.
Za to uważam, że "droga do Indii", czy "Siedem Grzechów", a nawet "Viver a Vida" dobrze, że zostały skrócone.
W przypadku AVDG też uważam, że wersja eksportowa może wyjść tele na dobre, dzięki temu będzie bardziej dynamiczna, a raczej nie wycięli dużo, skoro w Brazyli odcinki miały średnio 34 minuty. Na eskport odcinek ma 45 minut, więc pewnie po zlepieniu i owszem, wycięciu paru mniej istotnych scen, wyszło tego mniej niż w oryginale.

Co do tematu odnośnie tego, czy VaV miało zadowalającą oglądalność czy nie, to nie wiem, ale warto zaznaczyć, że w tym czasie było emitowane również "Pasión Prohibido". Wątpię, żeby telenowele na TVS zniknęły z powodu oglądalności. Na pewno żadna inna telenowela na tym kanale nie okazała się takim sukcesem jak Pasion Morena, ale VaV i PP myślę, że nie radziło sobie najgorzej, skoro jedna z nich (VaV) miało dwa pasma i po pół roku od ostatniego odcinka doczekało się też powtórki (ale już nie całej).
Dla Ciebie VaV było jak teledysk, a dla mnie było to najmilsze zaskoczenie telenowelowe 2011 roku.

A Dance Dance Dance nie było telenowelą Globo, jak już ktoś wspomniał :)
Johny Begood
Poster
x 1

Telenowele

'A Vida da Gente' nie jest żadnym skrótem - to telenowela , która ma 90 odc.
Trzy odcinki możecie obejrzeć tutaj:
http://www.globotvinternational.com/pro ... 6229883385
pablos2654
Użytkownik

Telenowele

Chyba 70 odcinkow ma ta Globówka. Nie wiem sam, przyznam, że emisja telenoweli Globo to skok na głęboką wodę ale emisja kostiumowej telenoweli z Televisy to również dosyć ryzykowne posunięcie.

Rozumiem decyzje stacji o planowaniu jakiejś krótkiej telenoweli po tym, że musieli dusić sie długo "Ja ona i Eva". Emisja takiej 107 odcinkowej telenoweli jak "Corona de Lagrimas" z 2012 roku czyli przez jakieś 5 miesięcy może byłoby lepszym rozwiązaniem. No nic, pozostaje liczyć, że któraś z tych dwóch proponowanych telenowel utrzyma pasmo telenowel na PULS 2 :)
Johny Begood
Poster
x 1

Telenowele

Tak, 70.
Jantar
VIP Expert
x 108
x 254
Kontakt:

Telenowele

Johny Begood pisze:'A Vida da Gente' nie jest żadnym skrótem - to telenowela , która ma 90 odc.
Trzy odcinki możecie obejrzeć tutaj:
http://www.globotvinternational.com/pro ... 6229883385
No cóż, czarno na białym podane jest 137 odcinków po 50 minut:

http://pt.wikipedia.org/wiki/A_Vida_da_Gente

www.novela.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Telenowele”