Off Radio Kraków

Awatar użytkownika
Poland
Legendary
x 33
x 320
Kontakt:

Off Radio Kraków

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

Już w najbliższą sobotę o 21:05 wystartuje nowa rozgłośnia która to będzie należała do Radia Kraków. Szczegóły przeczytać możecie pod tymi napisanymi przeze mnie artykułami: http://satkurier.pl/news/111049 oraz http://satkurier.pl/news/111101
Stacja będzie dostępna w technologii DAB+ oraz w internecie. Nie wiem jak wam ale mi bardzo ten projekt odpowiada i już nie mogę doczekać się jego pełnoprawnego startu :)
Poland - Aktywnie najlepszy!
Awatar użytkownika
piciu
VIP Expert
x 3
x 18

Off Radio Kraków

Post autor: piciu »

Słuchałem w Internecie dzień po starcie, gdybym miał do niej dostęp w Wielkopolsce, to robiłbym to na pewno częściej. Naprawdę dobra stacja, puszczająca przede wszystkim świetną muzykę. Ogólnie można powiedzieć, że dotychczasowe projekty Polskiego Radia w DAB+ są naprawdę spoko.
Obrazek
Awatar użytkownika
Poland
Legendary
x 33
x 320
Kontakt:

Off Radio Kraków

Post autor: Poland »

Gdyby ktoś chciał dowiedzieć się więcej na temat Off Radia Kraków to sporo informacji na jego temat można poczytać na oficjalnej stronie tej stacji a konkretnie mówiąc pod tymi linkami: http://off.radiokrakow.pl/o-nas/czym-je ... io-krakow/ i http://off.radiokrakow.pl/o-nas/muzyka- ... iu-krakow/
Poland - Aktywnie najlepszy!
michal
VIP Expert
x 50
x 117

Off Radio Kraków

Post autor: michal »

Niedawno wszyscy dziennikarze Offa zostali zwolnieni z pracy. Ich miejsce zajmie... sztuczna inteligencja:

Z racji tego, że post jest niewidoczny dla nieznajomych autora posta, Mateusza Demskiego, poniżej przekopiowałem jego treść:

"Kochani, zwracam się do Was z ważną dla mnie (i wierzę, że w pewnym sensie dla Was wszystkich) sprawą.
Niedawno pisałem o tym, że Off Radio Kraków (w którym prowadziłem audycję przez blisko trzy lata) przestaje nadawać w znanej dotąd formule, że wszyscy, którzy dotąd tworzyli to miejsce wylecieli z pracy. Wczoraj poznaliśmy szczegóły – kilkanaście osób z redakcji (mowa o doświadczonych dziennikarkach i dziennikarzach, artystkach i artystach, osobach twórczych) zastąpi sztuczna inteligencja.
https://www.radiokrakow.pl/.../off-radi ... erwsze.../
Od 22 października na antenie usłyszymy głosy trojga nowych prowadzących. 20-letniej Emilii „Emi” Nowa, studentki dziennikarstwa, ekspertki od popkultury; 22-letniego Jakuba „Kuby” Zielińskiego, specjalisty od technologii i muzyki oraz 23-letniego, zaangażowanego społecznie Alexa – poruszającego tematy związane z tożsamością i kulturą queer.
Żadna z tych osób nie istnieje.
Wszystkie zostały wygenerowane przez AI.
Sztuczne twory mają mówić o kulturze i sztuce, sprawach społecznych, prawach obywatelskich i potrzebach osób queerowych. O kwestiach z zakresu szeroko rozumianej humanistyki – wymagających szczególnej czułości i wrażliwości.
Nie możemy siedzieć cicho, ja na pewno nie mam zamiaru milczeć. Dlatego proszę Was wszystkich o wsparcie i pomoc w nagłośnieniu sprawy – wszystkimi możliwymi kanałami, gdzie tylko się da; UDOSTĘPNIAJCIE ten wpis, naszą petycję (poniżej!!), piszcie do swoich bliskich i znajomych, do osób mniej lub bardziej wpływowych i zasięgowych.
Jeśli znajome dziennikarki i dziennikarze (wiem, że jest Was tu sporo!) albo nasze koleżanki i koledzy po fachu chcieliby zająć się tą sprawą, to każdemu z osobna służę komentarzem (inni ludzie OFF-a również). +48 517 300 673 – to numer do mnie, mogę gdzieś podjechać, mogę połączyć się na Zoomie.
Bo sprawa OFF Radia Kraków to ważne memento dla całej branży. To groźny precedens uderzający w nas wszystkich – w ludzi mediów, w ludzi kultury, we wszystkie słuchaczki i wszystkich słuchaczy.
Ten irracjonalny pomysł narodził się (i został wcielony w życie) w mediach publicznych – miejscu, które, w sposób szczególny, powinno wyznaczać standardy oraz stać na straży wiarygodności, rzetelności i autentyczności. Media publiczne, według statutu Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, powinny zapewniać pluralizm, bezstronność, wyważenie i niezależność przekazu oraz wysoką jakość i integralność – wiarygodność treści.
Decyzję o zautomatyzowaniu naszej profesji podjął Marcin Pulit, powołany na likwidatora Radia Kraków, który mianował się redaktorem naczelnym (naczelnikiem?) OFF Radia Kraków. Zmiany w redakcji nazywa „eksperymentem badawczo-medialnym”. Pisze, że „kreowany przez AI program ma być adresowany do osób z tzw. pokolenia Z, odpowiadać na ich potrzeby i zainteresowania, poruszać kluczowe dla nich tematy, analizować jak AI może wpływać na to, co myślą, jak konsumują informacje” (OK boomer).
W żadnym miejscu nie wspomniał (uważajcie na typa), że kilkanaście osób chwilę wcześniej straciło pracę.
(dodatkowo, pod moim ostatnim postem – o zmianach w OFF-ie – ten Pan miał czelność chwalić się swoim wieloletnim doświadczeniem dziennikarskim. Dla mnie, w mojej opinii, ten człowiek nie ma z dziennikarstwem, z tą profesją nic wspólnego – wiele wskazuje, że z tego zostanie zapamiętany; że przekształcił media publiczne w poligon doświadczalny)
I teraz NAJWAŻNIEJSZE – poniżej przesyłam linka do petycji pisanej wczoraj nocą – trochę w niemocy, a trochę w złości. Proszę, podpisujcie, ślijcie w świat, za każdy głos poparcia (i wsparcia) już teraz ściskam Was z całych sił."
Awatar użytkownika
pulkownik
User of the Year 2021!
x 2295
x 14365

Off Radio Kraków

Post autor: pulkownik »

michal pisze: 22 paź 2024, 11:25 Niedawno wszyscy dziennikarze Offa zostali zwolnieni z pracy. Ich miejsce zajmie... sztuczna inteligencja:
Zwolniono trzech współpracowników.

Awatar użytkownika
Pzet
Junior
x 204

Off Radio Kraków

Post autor: Pzet »

Po komentarzach na Facebooku widać, że pomysł już jest wizerunkową klapą.

Z kolei TO, czyli publikacja wygenerowanego przez AI wywiadu z Wisławą Szymborską, dla mnie jest czymś kompletnie niezrozumiałym, by nie powiedzieć niesmacznym. Ciekawe, czy chociaż mieli na to zgodę osób zarządzających spuścizną poetki.

michal
VIP Expert
x 50
x 117

Off Radio Kraków

Chyba ktoś przeoczył skandal związany z "wywiadem" z Michaelem Schumacherem, który również powstał przy użyciu AI. Takie działanie jeszcze bardziej ośmiesza władze stacji.
Chyba dziś mieli problemy techniczne, ponieważ od południa nie trafiłem nawet na jedno wejście prezenterskie. Nawet podczas "Offowych rozmów" stacja odgrywała rolę grającej szafy.
Awatar użytkownika
pulkownik
User of the Year 2021!
x 2295
x 14365

Off Radio Kraków

Post autor: pulkownik »

michal pisze: 22 paź 2024, 17:56
Chyba dziś mieli problemy techniczne, ponieważ od południa nie trafiłem nawet na jedno wejście prezenterskie.
Może prezenterka miała rozwolnienie :twisted:

Pomysł byłby nawet ciekawy (+ mówi się o tym radiu, wreszcie), ale wykonanie - klapa kompletna.
Awatar użytkownika
N-O-R-O-N
User of the Year 2014!
x 2447
x 2691

Off Radio Kraków

Post autor: N-O-R-O-N »

To jest właśnie przestroga z tym AI, że powinny być pewne ograniczenia z tym związane. Potem właśnie dochodzi do takich sytuacji. Taka sprawa z wywiadem to idzie nawet dalej, niż ten niby-wywiad z Piłsudskim dla ''Sieci'' parę lat temu. Niesmaczne, kuriozalne i ogólnie dość tandetne.

To się mi też kojarzy z tym, jak to potrafią przywracać zmarłych aktorów do nowych filmów, mowa tu np. o nowym ''Obcym''.

Podpisy przeciwko sztucznej inteligencji w Off Radiu Kraków:
https://press.pl/tresc/84178,tysiace-po ... diu-krakow
10 lat na forum,
Pozdrawiam, N-O-R-O-N :)

"Autor materiału nie stwierdził, że przedstawia prawdziwe wydarzenie" - Dziennik Telewizyjny.
Awatar użytkownika
Ama18
VIP Expert
x 1056
x 752

Off Radio Kraków

Post autor: Ama18 »

No ja o tym radiu dowiedziałem się dziś.

Użycie AI w takim zakresie jest moim zdaniem zwyczajnie wątpliwe prawnie, poza tym co to za redakcja, która się nie ujawnia i chowa za trzema awatarami... "Wywiady" ze zmarłymi? No ludzie. Natomiast potencjał niewątpliwie jest - wyobrażam sobie takiego "prowadzącego" zastępującego dzisiejsze teksty emitowane z puszki. Taka namiastka życia na antenie, a klepacza promptów pewnie ciut łatwiej znaleźć. Jak to się ma do rozgłośni publicznej - pewnie średnio. Ale kolejna granica została przekroczona i nie wątpię, że AI "spikerów" usłyszymy jeszcze nie raz.

Stąd też pewnie bardzo głośna i szeroka reakcja dziennikarzy czy prowadzących. Okazuje się, że nie tylko programistów da się zastąpić.
Awatar użytkownika
Pzet
Junior
x 204

Off Radio Kraków

Post autor: Pzet »

Ja generalnie nic nie mam do fikcyjnych wywiadów ze znanymi, nieżyjącymi ludźmi, ale pod jednym warunkiem: nie wkładamy w usta tej osoby niczego, co ona by rzeczywistości nie powiedziała lub czego nie mogła powiedzieć.

W tym "wywiadzie" z "Szymborską", który podobno miał akceptację Michała Rusinka, nie zachowano tej zasady. "Szymborska" wypowiada się np. o powieści Olgi Tokarczuk wydanej już po jej śmierci, czy o tegorocznej laureatce nagrody Nobla, której twórczość za życia Szymborskiej nie była szeroko znana w Polsce.
michal
VIP Expert
x 50
x 117

Off Radio Kraków

Dziś wreszcie pojawiły się wejścia prezenterskie.
Awatar użytkownika
telefan
Obserwator
x 5
x 21

Off Radio Kraków

Post autor: telefan »

A ja znałem Off Radio od 6 lat. Odkryłem przypadkowo i wkręciłem się w czasie przed pandemią, później już trochę mniej. Mocno mi przypominało dawną Czwórkę ale w lokalnej wersji, mieli audycje autorskie o muzyce i kulturze oraz sety djskie. Jest to projekt ekstremalnie niszowy i pewne cięcia odbywały się już od kilku miesięcy i prędzej spodziewałem się likwidacji stacji niż kroku z AI. Wrzawa wynika z tego, że od nadawcy publicznego jednak wymaga się pewnego standardu, po latach obniżania jakości jest oczekiwanie na prawdziwe, żywe radio a nie na fikcyjne awatary. Stąd pewno ta cała afera, bo mam świadomość tego, że prawdopodobnie 90% tych, którzy dzisiaj się oburzają, nie znało tej stacji wcześniej. Gdyby AI weszła w komercyjnej stacji to można by było przymknąć na to oko czy wręcz się ucieszyć biorąc od uwagę jakość kilkunastosekundowych wejść prezenterskich w prywatnych stacjach. Już teraz mamy do czynienia z nieformalną "siecią" pozornie niezależnych stacji lokalnych, które jadą na wspólnych voicetrackach, m.in. Radio Płońsk, Radio Kujawy i Radio Włocławek, Radio Q Kutno, Twoje Radio Stargard, POPradio Pruszków czy Wasze Radio FM Wągrowiec. Jedna ze stacji, Radio Wielkopolska, już eksperymentowała z AI. Ze względów ekonomicznych i z uwagi na audytorium jest to zrozumiałe w takich projektach komercyjnych. Co innego Polskie Radio. Może to prowokacja mająca na celu pokazanie, w jakiej sytuacji są rozgłośnie regionalne, których część nadal nie otrzymała pieniędzy z abonamentu, a takie Radio Kraków jeszcze w czasach pełnego finansowania było deficytowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polskie Radio”