Oscary w polskich mediach
- deadline
- Poster
- x 1640
- x 420
- Kontakt:
Zastanawiałem się jaka była ta gala bo sporo jest sprzeczności u mnie, to była gala bez rewelacji, nie było czegoś kontrowersyjnego, bez kwasów, wygrali faworyci, pewniaki, nawet pozycje nieoczywiste ale to nie były filmy bezpieczne jak to Everything Everywhere At All Once. Ale jestem jednak generalnie zadowolony, rzecz jasna ja bym przydzielił nagrody komuś innemu, nie jestem może akademikiem, ale po prostu w kilku kategoriach miałem innych faworytów aczkolwiek dalej jestem zadowolony.
A w sprawie gali, to największy zarzut mam w kierunku prowadzącego - Jimmy'ego Kimmela, który powinien zmienić nazwisko na Cringel (wymawia się: Krindżel), bo jest FATALNY i było to widać po minach aktorów - czuli zażenowanie, nie śmiali się z jego żartów które opierały się na dwóch rzeczach - plaskaczu z poprzedniej edycji i jeszcze jakiś używek - zarzucanie Spielbergowi że ćpa jak robi filmy. Żarty nie były aź tak obraźliwe, były one cały czas, nie wiadomo po co, rozumiem jeszcze występ (jedyny udany żart) Elizabeth Banks z Kokainowym Misiem w ramach promocji filmu który niedawno wszedł do kin (Cocaine Bear), ale rzeczą która nie spodobała mi się bardzo, to przyprowadzenie osiołka (z The Banshees of Inisherin) na scenę, ŻYWEGO ZWIERZĘCIA i powodowanie u niego stresu, wyglądało jakby na nim się znęcali i to też sugeruje że większość ludzi nie oglądała IO i w kontekście nominacji dla naszego filmu to taki głupi ruch. Z innych żartów to były że Oscary niby w tym roku pokazują różnorodny skład ze świata i wiele nawiązań do Irlandii ale pomijając pastwienie się nad żartami to całość przebiegała sprawnie. Właściwie to tak naprawdę był to wieczór 3 filmów - dwóch reprezentantów A24 czyli Wszystko Wszędzie Naraz i Wielorybowi (btw. Brendanowi Fraserowi te statuetki należą mu się jak psu buda) oraz Im Westen nichts Neues na którego Netflix, razem z Pinokiem od del Toro nie szczędził marketingu. Ponieważ te trzy filmy zdobyły więcej niż jedną statuetkę, reszta - poza Wielką Szóstką przegranych* - musiała się zadowolić tym, za co dostali. To są werdykty które budzą kontrowersje, mnie to cieszy docenienie Everything Everywhere At All Once i że dzięki ekipie Danielów Kwan & Scheinert jest jakiś powiew świeżości i jestem ciekawy dalszych poczynań tego duetu. Choć mam wymiociny po wygranej Navalnego i typowej hipokryzji że nie dajemy przemówić Zełeńskiemu, ale żonie opozycjoniście i jej statement już tak, ale ten polityczny Oscar to takie na dwoje babka wróżyła. Najlepszą rzeczą z gali bez wątpienia była przemowa Ke Huy Quana po odebraniu statuetki za najlepszego drugoplanowego aktora, widać że prosto z serducha.
I jeszcze to na dodatek

Ci co oglądali Indianę Jones wiedzą co mam na myśli.
I jeszcze parę rzeczy, galę osobiście oglądałem tak jak niezmiennie od 2019 roku (z pominięciem 2022) na niemieckim ProSieben w Joyn na którym to relacje jak zwykle są ładnie opakowane - relacja z dywanu, gala z ścieżką oryginalną (po raz pierwszy w tym roku zdecydowali się też zaopatrzyć w audiodeskrypcje) i zero gadających głów w trakcie gali, bo to jaki poziom reprezentują Pani Karolina i Pan Błażej w CANAL+ to taki że odnoszę wrażenie, że Oscary to jedyny moment, w którym faktycznie ktoś ich słucha i dlatego w ciągu tych kilku godzin transmisji muszą powiedzieć wszystkie (nawet najdurniejsze) swoje przemyślenia odnośnie współczesnego kina a tych przemyśleń i twierdzeń było, obraźliwych, rasistowskich i niektórych ciężko się ich słucha. Mam nadzieje że prędzej czy później ktoś przejmie prawa do transmisji wydarzenia w Polsce, a jeden taki potencjalny kandydat się pojawił w tym roku...

*Wielka Szóstka przegranych: The Banshees of Inisherin, Babylon, Elvis, The Fabelmans, Tár, Triangle of Sadness.
Honorowego Oscara otrzymają m.in. Angela Bassett i Mel Brooks.
https://press.oscars.org/news/academy-h ... awards-and
Film polski "Chłopi" ma szansę na Oscary.
Trochę o możliwych pretendentach w przyszłym roku:
https://www.vogue.co.uk/article/oscar-contenders-2024
Pozdrawiam, N-O-R-O-N

"Autor materiału nie stwierdził, że przedstawia prawdziwe wydarzenie" - Dziennik Telewizyjny.

- deadline
- Poster
- x 1640
- x 420
- Kontakt:
NAJLEPSZY FILM
American Fiction
Anatomia upadku / Anatomie d'une chute
Barbie
Biedne istoty / Poor Things
Czas krwawego księżyca / Killers of the Flower Moon
Maestro
Oppenheimer
Poprzednie życie / Past Lives
Przesilenie zimowe / The Holdovers
Strefa interesów / The Zone of Interest
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA
Anette Bening (Nyad)
Carey Mulligan (Maestro)
Emma Stone (Biedne Istoty)
Lily Gladstone (Czas krwawego księżyca)
Sandra Hüller (Anatomia upadku)
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY
Bradley Cooper (Maestro)
Cillian Murphy (Oppenheimer)
Colman Domingo (Rustin)
Jeffrey Wright (American Fiction)
Paul Giamatti (Przesilenie zimowe)
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA
America Ferrera (Barbie)
Danielle Brooks (Kolor purpury / The Color Purple)
Da’Vine Joy Randolph (Przesilenie zimowe)
Emily Blunt (Oppenheimer)
Jodie Foster (Nyad)
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY
Ryan Gosling (Barbie)
Robert De Niro (Czas krwawego księżyca)
Robert Downey Jr. (Oppenheimer)
Sterling K. Brown (American Fiction)
Mark Ruffalo (Biedne istoty)
NAJLEPSZY REŻYSER
Yorgos Lanthimos (Biedne istoty)
Christopher Nolan (Oppenheimer)
Jonathan Glazer (Strefa interesu)
Justine Triet (Anatomia upadku)
Martin Scorsese (Czas krwawego księżyca)
NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY
Anatomia upadku
Obsesja / May December
Maestro
Poprzednie życie
Przesilenie zimowe
NAJLEPSZY SCENARIUSZ ADAPTOWANY
American Fiction
Barbie
Biedne istoty
Oppenheimer
Strefa interesu
NAJLEPSZY FILM MIĘDZYNARODOWY
Io Capitano (Włochy)
Strefa interesów (Anglia)
Śnieżne bractwo / La sociedad de la nieve (Hiszpania)
Perfect Days (Japonia)
Pokój nauczycielski / Das Lehrerzimmer (Niemcy)
NAJLEPSZY DŁUGOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY
Chłopiec i czapla / The Boy and the Heron / Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka
Między nami żywiołami / Elemental
Nimona
Pies i Robot / Robot Dreams
Spider-Man: Across the Spider-Verse
NAJLEPSZE ZDJĘCIA
Biedne istoty
Czas krwawego księżyca
El Conde
Maestro
Oppenheimer
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA
Barbie
Biedne istoty
Czas krwawego księżyca
Napoleon
Oppenheimer
NAJLEPSZY MONTAŻ
Anatomia upadku
Biedne istoty
Czas krwawego księżyca
Oppenheimer
Przesilenie zimowe
NAJLEPSZY DŹWIĘK
Maestro
Mission: Impossible Dead Reckoning
Oppenheimer
Strefa interesów
Twórca / The Creator
NAJLEPSZA MUZYKA ORYGINALNA
American Fiction
Biedne Istoty
Czas krwawego księżyca
Indiana Jones i artefakt przeznaczenia
Oppenheimer
NAJLEPSZA PIOSENKA
I’m Just Ken (Barbie)
What Was I Made For? (Barbie)
The Fire Inside (Flamin Hot: Smak Sukcesu)
It Never Went That Way (Jon Batiste: Amerykańska Symfonia)
Wahzazhe (A Song for My People) [Czas krwawego księżyca]
NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE
Godzilla: Minus One
Mission: Impossible Dead Reckoning
Napoleon
Strażnicy Galaktyki: Volume 3
Twórca
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA I FRYZURY
Biedne istoty
Golda
Maestro
Oppenheimer
Śnieżne bractwo
NAJLEPSZE KOSTIUMY
Barbie
Biedne istoty
Czas krwawego księżyca
Napoleon
Oppenheimer
NAJLEPSZY DŁUGOMETRAŻOWY FILM DOKUMENTALNY
20 Dni w Mariupolu / 20 днів у Маріуполі
Bobi Wine - głos sprzeciwu / Bobi Wine: The People’s President
Cztery córki
The Eternal Memory
To Kill a Tiger
NAJLEPSZY KRÓTKOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY
List do świni
Ninety-five senses
Our uniform
Pachyderme
War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
NAJLEPSZY KRÓTKOMETRAŻOWY FILM AKTORSKI
Invincible
Knight of fortune
Później
Red, White and Blue
Zdumiewająca historia Henry’ego Sugara / The Wonderful Story of Henry Sugar
NAJLEPSZY KRÓTKOMETRAŻOWY FILM DOKUMENTALNY
Island in Between
Nǎi Nai & Wài Pó
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Ostatni warsztat / The Last Repair Shop
W tym roku najwięcej nominacji oscarowych zdobył Oppenheimer Christophera Nolana - aż 13 z nich (brawo!), za nimi są Poor Things z jedenastką, dyszka dla Killers of the Flower Moon, 8 dla Barbie i 7 dla Maestro Coopera. Jeśli chodzi o nominację, to cieszą mnie dobre wyniki zarówno Oppenheimera i Strefy interesów (ta zdobyła 5 nominacji), Pies i robot w animacji (obok Spider-Verse i jednego z "ostatnich" filmów Miyazakiego, i chyba pomiędzy tymi produkcjami będzie tak naprawdę rywalizacja) oraz japońska Godzilla w efektach. Ubolewam nad brakiem nominacji dla Łukasza Żala za zdjęcia w Strefie interesów. Animowani Chłopi jak można było się spodziewać, wyjechali z niczym (choć, oni od początku nie mieli przebicia).
Jak kogoś by interesowała dostępność produkcji na VOD i kinach to na razie tak to wygląda.
No i jest pierwsza "Godzilla" nominowana do nagrody

Pozdrawiam, N-O-R-O-N

"Autor materiału nie stwierdził, że przedstawia prawdziwe wydarzenie" - Dziennik Telewizyjny.
Anatomia upadku też ma pokazy przedpremierowe - wczoraj był jako sekretny film dla posiadaczy Cinema City Unlimited. Jestem już po seansie, więc w swoich minirecenzjach (w wątku o ostatnio oglądanych filmach) podzielę się swoimi wrażeniami i oceną.
Chłopi teoretycznie mieli szansę na nominację w animacjach, ale niestety musiało się znaleźć miejsce dla Disneya (który przy tych nominacjach ewidentnie jest najbardziej przeciętnym tytułem [choć przed Oscarami i tak obejrzę z Disney+], a o Nimonie [która to jest odrzutem od Disneya po przejęciu Foxa, a Netflixa na razie nie planuję brać] to słyszałem wyłącznie z recenzji) i dlatego nominacji nie ma.
A jeżeli chodzi o transmisję - z jednej strony naprawdę późna pora na nasze europejskie warunki pora (2 w nocy!), z drugiej mam Canal+ Online (może z tego powodu sobie obejrzę w późniejszym terminie).
od tego roku transmisja będzie o pierwszej w nocy (7;00 P.M EST/4:00 P.M.PST)lukis90el pisze: ↑24 sty 2024, 8:56 Troszkę uwag do postu @deadline :
Anatomia upadku też ma pokazy przedpremierowe - wczoraj był jako sekretny film dla posiadaczy Cinema City Unlimited. Jestem już po seansie, więc w swoich minirecenzjach (w wątku o ostatnio oglądanych filmach) podzielę się swoimi wrażeniami i oceną.
Chłopi teoretycznie mieli szansę na nominację w animacjach, ale niestety musiało się znaleźć miejsce dla Disneya (który przy tych nominacjach ewidentnie jest najbardziej przeciętnym tytułem [choć przed Oscarami i tak obejrzę z Disney+], a o Nimonie [która to jest odrzutem od Disneya po przejęciu Foxa, a Netflixa na razie nie planuję brać] to słyszałem wyłącznie z recenzji) i dlatego nominacji nie ma.
A jeżeli chodzi o transmisję - z jednej strony naprawdę późna pora na nasze europejskie warunki pora (2 w nocy!), z drugiej mam Canal+ Online (może z tego powodu sobie obejrzę w późniejszym terminie).
https://press.oscars.org/news/oscarsr-s ... pm-pdt-abc Po angielsku informacja o godzinę gali oscarowej
Swoją drogą, ze względu na zmianę czasu na DST w USA rok temu Oskary też u nas startowały już o 1 (nawet C+ się początkowo pogubił i podawał złą godzinę) - tym razem z tego co widzę zmiana czasu jest 10 marca, więc raczej transmisja będzie już o północy?

Transmisja w Polsce zacznie się o 1 w nocy.
Przed galą "Wieloryb", po gali "Ida". To już nie te czasy, że C+ miał prawa do jakichkolwiek premier Oskarowych, ale mogli się bardziej postarać...

Mało gadek, skeczy i typowej dla oscarów pompy a czas zajmowały piosenki i nagrody (tak jak powinno być).
Powrót tych "laudacji" wygłaszanych przez innych aktorów też na plus.
Canal+ w studiu zrezygnował z gości i przez cały czas w studiu była tylko Korwin-Piotrowska i Hrapkowicz. Jest między nimi dobry flow, ale tym razem także mało marudzili a bardziej po prostu komentowali i przyjemnie się to oglądało.
Szkoda, że tłumacz jak zwykle nie nadążał przez połowę czasu nad tym co się dzieje i gadał głupoty, więc samą galę przełączałem na PRO7, gdzie idzie w oryginale