[TVP1] Eurowizja

Wydarzenia organizowane i transmitowane przez stacje telewizyjne.
Awatar użytkownika
Ama18
VIP Expert
x 1056
x 751

[TVP1] Eurowizja

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Ama18 »

Coverowcy z talent show nadają się do tarcia chrzanu, z nielicznymi wyjątkami.

Luna nie dociągnęła wokalnie, ale wizualnie występ był pomyłką. Bez żartów: z Blanką wyszło lepiej.
bustram
Activist
x 89
x 1756

[TVP1] Eurowizja

Post autor: bustram »

Córeczka być może po raz pierwszy w życiu przekonała się, że kasa starego to jeszcze nie wszystko, że nie otwiera wszystkich drzwi. Cenna lekcja, ale czemu z udziałem całej Polski?
tv_fan
Obserwator
x 43
x 144

[TVP1] Eurowizja

Post autor: tv_fan »

Ama18 pisze: 07 maja 2024, 23:42 Coverowcy z talent show nadają się do tarcia chrzanu, z nielicznymi wyjątkami.

Luna nie dociągnęła wokalnie, ale wizualnie występ był pomyłką. Bez żartów: z Blanką wyszło lepiej.
Nie chodzi mi o to, żeby konkretnie z tych programów wybierać naszych reprezentantów na ESC, tylko zastanawiam się nad tym mechanizmem, że jest tylu świetnie śpiewających artystów, a my na największy międzynarodowy festiwal wysyłamy takich, o których wokal należy drżeć. U nas staging zawsze kulał, ale mam wrażenie, że jednak w przeszłości pod względem czysto wokalnym było dużo lepiej. I wiele razy można było mówić, że "jury nas skrzywdziło", że "sąsiedzi głosują na sąsiadów" a my zawsze jesteśmy pomijani. Po dzisiejszym występie ja nawet nie jestem specjalnie zawiedziony czy zły brakiem awansu, bo już tuż po zaśpiewaniu przez Lunę wiedziałem, że nic z tego nie będzie, jeśli Polonia nie uratuje.
barty
Użytkownik
x 1
x 13

[TVP1] Eurowizja

Post autor: barty »

Ja jestem zaskoczony, bo jednak patrząc na wszystkie 15 występów, nasza propozycja faktycznie się wyróżniała, piosenka utrzymana w zupełnie innym stylu niż reszta. I też musze przyznać że był to najlepszy z dotychczasowych występów Luny. Próby nie wypadły tak dobrze i tam można było mieć pewne obawy. Nie ma co się oszukiwać - wokalnie nie jest najmocniejszą z dzisiejszej 15-ki, ale porównując z próbami widać że dzisiaj dała z siebie 100%. Poza tym nie mieliśmy chyba do tej pory tak dobrego stagingu, w końcu był jakiś pomysł na ten występ, było dynamicznie (co tez myślę że się dzisiaj wyróżniało na tle konkurencji), z ciekawą scenografią. Potencjał sceny wykorzystany w bardzo dobry sposób. Chociaż można się zastanowić czy nie działo się tam trochę za dużo. Natomiast mogę postawić zarzut co do wyboru fragmentu do powtórek, bardzo ryzykowny wybór. Już wczoraj jak zobaczyłem że wybrali akurat tę część wiedziałem że to jest duże ryzyko i na pewno będzie miało wpływ na wynik. Jeśli ktoś był niezdecydowany na kogo zagłosować i sugerował się powtórkami, to uważam że ten fragment nie zachęcił specjalnie. W powtórce powinien być wykorzystany fragment z koniem, który moim zdaniem był najbardziej zapadający w pamięć i charakterystyczny. Oprócz tego, kolejność w jakiej ułożyły się występy fatalna, mieliśmy bardzo dużego pecha że Polska występowała akurat między bardzo mocną Ukrainą i jeszcze mocniejszą Chorwacją. Zwłaszcza ta druga tutaj nie zadziała na naszą korzyść. Zaryzykowałbym tezę, że gdyby po Lunie pojawił się jakiś słabszy występ te wyniki mogłyby się ułożyć nieco inaczej.

Naprawdę szkoda, ale z drugiej strony pozostawia to jakiś optymizm na przyszłość, bo coś się ruszyło jeśli chodzi o nasze występy na Eurowizji, przełamany został trochę schemat, odejście od kiczowatych efektów. Poza tym ja uważam, że mieliśmy bardzo dobą piosenkę (jak na Eurowizję), nie wiem czy nie najlepszą od czasu występu Michała Szpaka. Wierzę że za rok będzie lepiej.

Ogólnie wydaje mi się, że przez to że ludzie byli nastawieni sceptycznie co do wyboru Luny (pewnie też przez kilka jej mniej udanych wcześniejszych występów), Polonia nie była tak zdeterminowana jak w poprzednich latach. W zeszłym roku pewnie było podobnie, ale na Blankę głosowały pozostałe kraje, czego zabrakło dzisiaj (moim zdaniem m. in. z powodu niefortunnej kolejności występów w półfinale i fatalnie wybranego fragmentu do powtórki). Tak mi się wydaje, że to mogło być decydujące, bo naprawdę Luna stała się rozpoznawalna za granicą, była bardzo mocno obecna w mediach społecznościowych, materiałach Eurowizyjnych, komentatorzy dużo o niej mówili. Jednak trochę szkoda, tym bardziej w półfinale w którym głosowała Wlk. Brytania, Irlandia i Niemcy!
Awatar użytkownika
Abbott
VIP Expert
x 1171
x 3610

[TVP1] Eurowizja

Post autor: Abbott »

bustram pisze: 07 maja 2024, 23:46 Córeczka być może po raz pierwszy w życiu przekonała się, że kasa starego to jeszcze nie wszystko, że nie otwiera wszystkich drzwi. Cenna lekcja, ale czemu z udziałem całej Polski?
Ja PRDL, ale Ty masz kompleksy swojego statusu społecznego i finansowego. XD
bustram
Activist
x 89
x 1756

[TVP1] Eurowizja

@Abbott
Umówmy się, byłaby córką robotnika, nawet z olbrzymim talentem - nie miałaby szans na jakikolwiek występ. Wkurza trochę to, że w Polsce wciąż ten schemat dzieci bogatych rodziców się powtarza.
Awatar użytkownika
Kryterium0
VIP Expert
x 82
x 784

[TVP1] Eurowizja

Post autor: Kryterium0 »

A ja uważam, że piosenka była z potencjałem, wizualizację, choreografia i cała otoczka robiła wrażenie.
Tylko pani wokalistka nie umie śpiewać na żywo. Do tego utworu potrzeba silnego głosu, a nie dziewczynki, która zachwyciła się możliwościami komputera. Choć nie przepadam za osobą Nataszy Urbańskiej, byłaby znakomita w tym utworze.

Nie jestem specem od angielskiego, ale całe życie myślałem, że "tower" wymawia się z bardziej wyraźnym R na końcu. A wczoraj się czułem jak w Egipcie, gdy przede mną Polacy zamawiają ręcznik nad basenem... Tower, towel - who cares?

Wewnętrzne preselekcje TVP to porażka - krajowe eliminacje NA ŻYWO weryfikują wokal. Mp3 przyjmie wszystko a potem wstyd przed Europą.
Eduardo
Obserwator
x 58
x 295

[TVP1] Eurowizja

Post autor: Eduardo »

Czekam tylko na hejterów Luny, którzy upieraliby się że Jusia to by wygrała. Sorry ale propozycja Steczkowskiej była straszna, te jej czary masakra. Wątpię że ktoś chciałby to przesłuchać drugi raz. To już bym wolał tego gościa od oczu koloru amaretto.
Piosenka Luny była ok, ale niestety zabrakło trochę umiejętności wokalnych. Zresztą my nigdy nie wyślemy kandydata co mógłby liczyć się w ścisłej czolówce.
malmex
Użytkownik
x 11
x 20

[TVP1] Eurowizja

Post autor: malmex »

Luna ma bardzo delikatny głos, piosenka jest słabo dostosowana pod jej możliwości ale i tak zaśpiewała dość dobrze jak na to co widzieliśmy jeszcze kilka tygodni wcześniej. Występ był o dziwo dość dobry w porównaniu do kompletnie nie przemyślanych i wręcz śmiesznych poprzednich polskich propozycjach. Chyba jednak wydaje mi się że najsłabszym ogniwem była piosenka, która rozpłynęła się we wczorajszej stawce. Do tego zmienione głosowanie zrobiło swoje.
Najciekawszymi piosenkami wyszli wczoraj reprezentanci Litwy, Ukrainy, Chorwacji, Niemiec, Szwecji i …. tu zadziwię ale Islandii która w tej odchłani kiczu wyrównała się na plus.

Co do organizacji konkursu to jak to Szwedzi wyszło bardzo dobrze, nowocześnie i bezbłędnie. Ale do odstrzału powinien producent wykonawczy Osterdahl który dziwnymi decyzjami próbuje zrównać ten konkurs do jakiegoś talent show. Choćby pocztówki, które zawsze przedstawiały najciekawsze miejsca w kraju organizatora, teraz przedstawiają głównie reprezentantów. Sposób prezentacji, zminimalizowanie nazwy kraju, większe skupienie na reprezentancie a nie kraju.
Również zmiany w głosowaniu, zwiększanie głosów widzów kosztem jury na razie przełożyło się na to że do finału wszedł taki syf jak Finlandia.
Awatar użytkownika
pulkownik
User of the Year 2021!
x 2290
x 14285

[TVP1] Eurowizja

Post autor: pulkownik »

Byłem zaskoczony że nie przeszliśmy, ale i też się trochę tego spodziewałem. Próba moim zdaniem wypadła lepiej niż występ - Lunę zjadł stres. Występ od strony koncepcji był przeładowany, za dużo wszystkiego, samobójcze były dla Luny tańce i wchodzenie po drabinie na wieżę - jak się nie ma techniki, albo nie panuje nad oddechem, to się nie robi cyrkowych popisów.

Bardzo podoba mi się tegoroczna scena, świetna oprawa graficzna, wywołanie sceny z charakterystycznym motywem z Tattoo bardzo fajne. Petra cudna jak zawsze :)

Mimo że nie jestem zazwyczaj fanem tego typu występów, to wczoraj mnie urzekła Irlandia i Chorwacja, trzymam za nich kciuki. Finlandia żenująca, to było obleśne, złe, Eurowizja najgorszych lat.
tv_fan
Obserwator
x 43
x 144

[TVP1] Eurowizja

Post autor: tv_fan »

Komentarze wielu z was na temat występu Luny można by podsumować klasycznym powiedzeniem "operacja się udała - pacjent zmarł". Ten występ nie mógł być w ogólnej opinii dobry, skoro nie zmieścił się w 10 miejscach na 15. Czyli łatwiej było awansować niż nie awansować. A podobno to jest słabszy półfinał, z którego łatwiej było wyjść. Co do tego, że niby była poprawa w stosunku do wcześniejszych prób - fajnie, tylko kto poza garstką eurowizyjnych fanów-zapaleńców śledzi próby? Przeciętny widz siada przed odbiornikiem i widzi te wszystkie występy po raz pierwszy. Zgadzam się, że dużą rolę odegrało tu fatalne losowanie i nasz występ na tle Ukrainy czy Chorwacji był po prostu miałki i nijaki. Gdyby Luna wystąpiła w drugiej połówce wtorkowego semi, miałaby z pewnością większe szanse (choć też nie dałbym sobie ręki uciąć, że awans by był). Co do Steczkowskiej to ja obstawiam, że finał byłby spokojnie, ale teraz to możemy sobie gdybać.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2024, 18:11 przez tv_fan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vicos
Obserwator
x 175
x 84

[TVP1] Eurowizja

Post autor: vicos »

Luna zabrała głos po występie na Eurowizji. "Nie ma przegranych". https://plejada.pl/newsy/luna-zabrala-g ... ch/6yyh5cw

Podążając za tym tokiem myślenia, można stwierdzić, że nie ma też wygranych. :lol:
bustram
Activist
x 89
x 1756

[TVP1] Eurowizja

To teraz Miszczak zaciera łapki, kolejna celebrytka przeszła do showbiznesowej "rezerwy" i można będzie ją użyć np. w "Tańcu z gwiazdami". A po "Tańcu..." już tylko ścianki i artykuły na pudelku. Potem zapomnienie i powrót do fabryki ketchupu. No chyba, że ojciec będzie pompował kasę i utrzyma ją sztucznie na powierzchni przez jakiś dłuższy czas.
Awatar użytkownika
atomówka96
VIP Expert
x 499
x 136

[TVP1] Eurowizja

Post autor: atomówka96 »

Szkoda mi było Luny, fakt faktem bardzo się starała, występ był bardzo dobry tylko wokalnie ledwo dawała radę, od razu można było słyszeć trochę fałszu. Od początku wiedziałam, że nie damy rady przejść do finału, ale i tak wielki szacunek się dla niej należy że dała z siebie wszystko. :)

Mała Lazania (Chorwacja) to petarda w dobrym znaczeniu. Win95Man (Finlandia) mają dobry song, też to jest petarda ale sam występ był bardzo z jajem. Raiven (Słowenia) też była niezła.

Z pozostałych piosenek bardzo polubiłam piosenki Ukrainy, Litwy i Luksemburga. Jedynie Irlandia ma zbyt demoniczną piosenkę jak dla mnie. Portugalia i Serbia bardzo usypiające piosenki. Australia taką typową dla siebie miała piosenkę a Azerbejdżan miało byle co.
Awatar użytkownika
Danusia Holecka
Użytkownik
x 32
x 40

[TVP1] Eurowizja

Post autor: Danusia Holecka »

Moim zdaniem kiczometr w tym roku wyjechał poza skalę. Pierwszy raz w życiu nie obejrzę Eurowizji na żywo, półfinał już pokazał mi że Eurowizjon to już naprawdę festiwal kto jest bardziej groteskowy a nie utalentowany muzycznie.
ten awatar to na jaja jak coś

19.30 - najważniejszy i najpopularniejszy z sagi TVP
Teleexpress - najszybszy w rozkładzie, nigdy się nie spóźnia, o 17.00
Panorama - zawsze pełny i szczegółowy, w teorii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eventy w telewizji”