[TVP1] Eurowizja
[TVP1] Eurowizja
Luna nie dociągnęła wokalnie, ale wizualnie występ był pomyłką. Bez żartów: z Blanką wyszło lepiej.
[TVP1] Eurowizja
[TVP1] Eurowizja
Nie chodzi mi o to, żeby konkretnie z tych programów wybierać naszych reprezentantów na ESC, tylko zastanawiam się nad tym mechanizmem, że jest tylu świetnie śpiewających artystów, a my na największy międzynarodowy festiwal wysyłamy takich, o których wokal należy drżeć. U nas staging zawsze kulał, ale mam wrażenie, że jednak w przeszłości pod względem czysto wokalnym było dużo lepiej. I wiele razy można było mówić, że "jury nas skrzywdziło", że "sąsiedzi głosują na sąsiadów" a my zawsze jesteśmy pomijani. Po dzisiejszym występie ja nawet nie jestem specjalnie zawiedziony czy zły brakiem awansu, bo już tuż po zaśpiewaniu przez Lunę wiedziałem, że nic z tego nie będzie, jeśli Polonia nie uratuje.
[TVP1] Eurowizja
Naprawdę szkoda, ale z drugiej strony pozostawia to jakiś optymizm na przyszłość, bo coś się ruszyło jeśli chodzi o nasze występy na Eurowizji, przełamany został trochę schemat, odejście od kiczowatych efektów. Poza tym ja uważam, że mieliśmy bardzo dobą piosenkę (jak na Eurowizję), nie wiem czy nie najlepszą od czasu występu Michała Szpaka. Wierzę że za rok będzie lepiej.
Ogólnie wydaje mi się, że przez to że ludzie byli nastawieni sceptycznie co do wyboru Luny (pewnie też przez kilka jej mniej udanych wcześniejszych występów), Polonia nie była tak zdeterminowana jak w poprzednich latach. W zeszłym roku pewnie było podobnie, ale na Blankę głosowały pozostałe kraje, czego zabrakło dzisiaj (moim zdaniem m. in. z powodu niefortunnej kolejności występów w półfinale i fatalnie wybranego fragmentu do powtórki). Tak mi się wydaje, że to mogło być decydujące, bo naprawdę Luna stała się rozpoznawalna za granicą, była bardzo mocno obecna w mediach społecznościowych, materiałach Eurowizyjnych, komentatorzy dużo o niej mówili. Jednak trochę szkoda, tym bardziej w półfinale w którym głosowała Wlk. Brytania, Irlandia i Niemcy!
[TVP1] Eurowizja
Umówmy się, byłaby córką robotnika, nawet z olbrzymim talentem - nie miałaby szans na jakikolwiek występ. Wkurza trochę to, że w Polsce wciąż ten schemat dzieci bogatych rodziców się powtarza.
- Kryterium0
- VIP Expert
- x 82
- x 784
[TVP1] Eurowizja
Tylko pani wokalistka nie umie śpiewać na żywo. Do tego utworu potrzeba silnego głosu, a nie dziewczynki, która zachwyciła się możliwościami komputera. Choć nie przepadam za osobą Nataszy Urbańskiej, byłaby znakomita w tym utworze.
Nie jestem specem od angielskiego, ale całe życie myślałem, że "tower" wymawia się z bardziej wyraźnym R na końcu. A wczoraj się czułem jak w Egipcie, gdy przede mną Polacy zamawiają ręcznik nad basenem... Tower, towel - who cares?
Wewnętrzne preselekcje TVP to porażka - krajowe eliminacje NA ŻYWO weryfikują wokal. Mp3 przyjmie wszystko a potem wstyd przed Europą.
[TVP1] Eurowizja
Piosenka Luny była ok, ale niestety zabrakło trochę umiejętności wokalnych. Zresztą my nigdy nie wyślemy kandydata co mógłby liczyć się w ścisłej czolówce.
[TVP1] Eurowizja
Najciekawszymi piosenkami wyszli wczoraj reprezentanci Litwy, Ukrainy, Chorwacji, Niemiec, Szwecji i …. tu zadziwię ale Islandii która w tej odchłani kiczu wyrównała się na plus.
Co do organizacji konkursu to jak to Szwedzi wyszło bardzo dobrze, nowocześnie i bezbłędnie. Ale do odstrzału powinien producent wykonawczy Osterdahl który dziwnymi decyzjami próbuje zrównać ten konkurs do jakiegoś talent show. Choćby pocztówki, które zawsze przedstawiały najciekawsze miejsca w kraju organizatora, teraz przedstawiają głównie reprezentantów. Sposób prezentacji, zminimalizowanie nazwy kraju, większe skupienie na reprezentancie a nie kraju.
Również zmiany w głosowaniu, zwiększanie głosów widzów kosztem jury na razie przełożyło się na to że do finału wszedł taki syf jak Finlandia.
[TVP1] Eurowizja
Bardzo podoba mi się tegoroczna scena, świetna oprawa graficzna, wywołanie sceny z charakterystycznym motywem z Tattoo bardzo fajne. Petra cudna jak zawsze

Mimo że nie jestem zazwyczaj fanem tego typu występów, to wczoraj mnie urzekła Irlandia i Chorwacja, trzymam za nich kciuki. Finlandia żenująca, to było obleśne, złe, Eurowizja najgorszych lat.
[TVP1] Eurowizja
[TVP1] Eurowizja
Podążając za tym tokiem myślenia, można stwierdzić, że nie ma też wygranych.

[TVP1] Eurowizja
- atomówka96
- VIP Expert
- x 499
- x 136
[TVP1] Eurowizja

Mała Lazania (Chorwacja) to petarda w dobrym znaczeniu. Win95Man (Finlandia) mają dobry song, też to jest petarda ale sam występ był bardzo z jajem. Raiven (Słowenia) też była niezła.
Z pozostałych piosenek bardzo polubiłam piosenki Ukrainy, Litwy i Luksemburga. Jedynie Irlandia ma zbyt demoniczną piosenkę jak dla mnie. Portugalia i Serbia bardzo usypiające piosenki. Australia taką typową dla siebie miała piosenkę a Azerbejdżan miało byle co.
- Danusia Holecka
- Użytkownik
- x 32
- x 40
[TVP1] Eurowizja
19.30 - najważniejszy i najpopularniejszy z sagi TVP
Teleexpress - najszybszy w rozkładzie, nigdy się nie spóźnia, o 17.00
Panorama - zawsze pełny i szczegółowy, w teorii.